Šta ima novo pred izbore : Bračni parovi spasavaju demokratiju

Biračka publika je zasićena političkim strankama i etabliranim političarima i gladna novog i drugačijeg, pa joj to treba i ponuditi :  bračne kombinaciji u politici.

U Hrvatskoj će na redovnim parlamentarnim izborima, zakazanim za 5.juli, kao nosioci izbornih lista tri različite političke grupacije nastupiti tri bračna para.

Za stranku Most će se kandidovati univerzitetski profesor i poznati konzervativni kolumnista Nino Raspudić, kao i njegova supruga univerzitetska profesorka Marija Selak – Raspudić.

Za platformu „Možemo!“ kandidivaće se frontmen grupe „Hladno pivo“ Mile Kekin i njegova supruga Ivana Kekin.

Za stranku „Pametno“ kandidivaće se njeni osnivači bračni par Ivica i Marijana Puljak.

Kako se to već pokazalo kod Ivana Vilibora Sinčića i njegove supruge, koji su zajedno rukovodili onoliko obećavajućim „Živim zidom“, gde je porodica, tu su i porodični odnosi.

Pa i pre nego što je počela predizborna kampanja, počeli su mali porodični razgovori medju političarima.

Pošto je Nino Raspudić naljutio Gordana Jandrokovića (HDZ) ovaj mu je, što se tiče vernosti porodičnim idealima za koje se u politici obojica deklarativno zalažu, poručio da sa JEDNOM ženom ima troje dece.

Na to je Raspudić požurio da poentira kako politički mentor Jandrokovića Božidar Kalmeta ima decu  sa više žena. Dočim Nino Raspudić samo sa dve.

Iako se sa njim ne moraš uvek slagati, Raspudić je dosad pisao zanimljive političke kolumne. Ali porodica je čudo…Pa je Raspudić medijima prigovorio što su objavljivali sliku njegove sadašnje žene u osmom mesecu trudnoće , kad nijedna žena najbolje ne izgleda. Na to su skočile neke druge žene i svojim fotografijama u poodmakloj trudnoći demantovala Raspudićevu tvrdnju da je to kod svih trudnica slučaj. U odbranu Raspudića stala je, razume se, njegova žena.

Dakle, ovaj politički eksperiment ne obećava, ali prvi se mačići u vodu bacaju.Ili su Ivan Vilibor Sinčić i supruga bili prvi? U Hrvatskoj.

Svet se tih bračnih kombinacija već nagledao, a i Balkan. Ni istovremeno bavljenje politikom nije retkost kao u slučaju bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda i bivše francuske ministarke Segolen Roajal. Ona je pokušala, a on je uspeo da postane francuski predsednik, ali tad već sa drugom partnerkom. Ili  u slučaju bivšeg srbijanskog predsednika Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Jedna prva dama Amerike postala je potom američki državni sekretar, i nije uspela da postane predsednik. Klintonovi se politikom nisu bavili istovremeno.

Supruge su mnogo više uspeha u bavljenju politikom imale u Južnoj Americi, pa i u Aziji.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com