Francuska: Država neće plaćati lekove za Alchajmera!

Francuska ministarka za zdravlje Anjes Bizin potpisala je odluku kojom se ukida državno pokrivanje troškova za lečenje obolelih od Alchajmerove bolesti lekovima donepezil, rivastigmine, galantamine i memantine.

Ministarka se oslonila za zaključak Visokog saveta za zdravlje Francuske da su efekti lečenja koji se primenom ovih lekova postižu „skromni“ i ne opravdavaju sporedne rizike njihove upotrebe, recimo kardiovaskularne.

Francuska država na ove lekove troši 90 miliona evra godišnje, ali francuska ministarka zdravlja, kako prenosi list Mond, tvrdi da je odluka „čisto medicinska“ i apsolutno “ nemaveze s finansijama“. Ovom odlukom oslobodjene pare će u potpunosti biti preusmerene u negu obolelih od Alchajmerove bolesti, centre koji se time bave i socijalne ustanove koje ih primaju na brigu.

Protiv preporuke Visokog saveta za zdravstvo su, podseća Mond, krajem 2016. godine istupila brojna udruženja neurologa, psihijatara, gerijatara, kao i Federacija centara za memoriju. Oni su objavili saopštenje u kome priznaju da su efekti primene lekova „skromni“, ali su izrazili bojazan da će njihovi skidanje s liste za državno  finansiranje „smanjiti šanse za intenzivnija istraživanja u traženju novih terapeutskih metoda“.

A Udruženje Alchajmer Francuska, koje okuplja porodice obolelih od Alchajmera,  izrazilo je bojazan da će skidanje lekova protiv Alchajmerove bolesti sa spiska onih koji se izdaju na recept, neizbežno smanjiti medicinsku brigu za te obolele i njihove bližnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com