Čiji će biti novi Agrokor?

Ruske Sberbank i VTB imaće više od 40%, a manje od 50% vlasništva u budućem Agrokor holdingu, pa će sledstveno tome postati i pojedinačno najkrupniji vlasnik Dijamanta iz Zrenjanina i Frikoma iz Beograda.

Tri velike hrvatske firme, od kojih Franck i tužbom, još dokazuju da su realizacijom lex Agrokora neki poverioci povlašćeni, a drugi oštećeni, ali dvotrećinska većina u Privremenom (?) veću poverilaca  obezbedjena je da 8.njuna bude usvojena njihova Nagodba s posrnulom kompanijom.

Do 10. jula bi Nagodba trebalo da prodje Trgovinski sud i Skupštinu poverilaca.

Agrokor neće biti razbijen na delove, kako se prvobitno očekivalo, nego će ostati celovit Agrokor holding, ukoliko kasnije njegovi novi vlasnici-poverioci ne odluče drugačije.

Drugi po veličini vlasnik postaće posrednici obveznica – oko 20% – i to je najsporniji deo Nagodbe, budući da je ovo vlasništvo nastalo po osnovu roll-up kredita zaključenog po imenovanju poverenika Vlade Hrvatske za Agrokor, a na osnovu lex Agrokora. Najveći dobitnik roll-up kredita je američki hedz fond Knighthead. Budući da u roll-up kreditu nije učestvovala, najveći poverilac Sberbank je posebnim ugovorom uz Nagodbu obezbedila obeštećenje iz buduće dobiti holdinga, kojim će praktično upravljati.

Domaće hrvatske banke-poverioci na čelu sa Zagrebackom bankom biće vlasnik oko 12% budućeg holdinga.

Dobavljači Agrokora već su izrazili zadovoljstvo konačnim rešenjem svojih zahteva i biće suvlasnik s 8 odsto udela u holdingu.nNajsporniji deo njihovog potraživanja – menice putem kojih su Agrokoru obezbedjivali kredite kod banaka kad sam više nije mogao da ih dobije – rešen je na ne može biti povoljniji način: 65% tih kredita banke će otpisati.

Hrvatski kritičari ističu da će iz cele  operacije spasavanja kompanije Ivice Todorića, koji je ostao bez udela, s najvećom zaradom izaći učesnici u roll-up kreditu i savetnici vladinog poverenika. Afera sa savetnicima, koji su najpre tajno pisali lex Agrokor a onda javno savetovali o njegovoj realizaciji, još trese vladajuću Hrvatsku demokratsku zajednicu, ali oni će iz posla izaći s oko 12 miliona evra u džepu.

Kad je afera s savetnicima pukla na videlo (Hotmail) hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je izjavila: Ja samo mogu reći šta bih ja uradila – vratila bih pare!

Savetnici nisu poslušali ovaj savet. A predstavnici poverilaca, koji su dali svoju saglasnost na plate savetnika, dali su da se zna da im njihova usluga nije izgledala skupo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com