Francuska oštro reagovala na pretnju Sanofija

Farmaceutska kompanija Sanofi opomenuta je danas javno da ima sedište u Francuskoj gde su njena istraživanja obimno finansirana  po osnovu Credit d’impots Recherche, pa je nezamislivo da bi svoju vakcinu protiv Covid-19 učinila dostupnom pre američkom nego francuskom tržištu, kako je u intervju Blumbergu rekao predsednik Uprave Sanofija Pol Hadson.

Predstavnici kompanije sledeće nedelje su pozvani na razgovor kod francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je takodje izrazio zaprepašćenje zbog izjave šefa Sanofija.

Makron je izjavio da su „napori iz poslednjih meseci pokazali da je neophodno da ta vakcina bude dobro celog sveta, nezavisno od tržišnih zakona“, prenosi France 24.

Francuski premijer Eduard Filip je izjavio da  „jednak pristup vakcini svih nije stvar o kojoj se može pregovarati, ona će biti javno dobro celog sveta“.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije Francuske Anjes Panije-Rinaše izjavila je  za Sud Radio da je „neprihvatljivo da bilo koja zemlja bude privilegovana u pristupu (vakcini) pod bilo kojim posebnim izgovorom“.

Kompanija Sanofi u razvoju vakcine protiv Covid-19 sarađuje s britanskom kompanijom Glaxosmithkline, a sredinom februara je objavila da je za taj posao dobila 30 miliona evra od američke vladine agencije Barda.

Kako pišu francuski mediji, klinička testiranja u toj firmi još nisu počela, a dve kompanije se rezultatu svoga rada na vakcini protiv Covid-19 nadaju za 18 do 24 meseca, znači najranije krajem 2021. godine.

Šef Sanofija Francuska Olivije Božilo danas je citirane francuske funkcionere, koji su ga odmah pozvali, uveravao da privilegovanja u pristupu vakcini neće biti, ali je u intervjuu BFMTV pohvalio američku finansijsku podršku farmaceutskoj industriji koja se već meri „stotinama miliona dolara“.

“Evropska unija bi trebalo da bude isto tako efikasna u pomoći nama“, rekao je Božilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com