Sanofi: Amerikanci će prvi dobiti vakcinu, jer su platili

­Francuska kompanija Sanofi postarala se u sredu za mnogo uznemirenja izjavom šefa njene uprave Britanca Pola Hadsona da će njihovu vakcinu, o kojoj se inače malo zna, prvi dobiti Amerikanci, jer je njihova vlada podelila finansijski rizik s proizvođačem.

“Vlada SAD polaže pravo na najveću prednarudžbu jer je investirala i tako podelila rizik”, rekao je Hadson za Blumberg.

“Tako će se sad dogoditi jer oni su investirali kako bi zaštitili svoje stanovništvo i ponovo pokrenuli proizvodnju”, precizirao je Hadson.

U intervjuu Blumbergu, Hadson je Evropi za primer ukazao na američku vladinu službu Barda (Biomedical Advanced Research und Development Authority).

Ta Služba sponzoriše farmaceutske kompanije i zauzvrat zahteva da razvoj, proizvodnja i bar deo prodaje bude na teritoriji SAD.

Hadsin je rekao da je Sanofi od Barda dobio 30 miliona dolara.

Kako je, povodom ovog malog skandala, preneo Frankfurter algemajne cajtung, Paskal Soriot, šef uprave kompanije Astra Zeneka, koja u razvoju vakcine sarađuje s Univerzitetom Oksford, uz finansijsku podršku britanske vlade, saopštio je da će ona kod plasmana vakcine dati prednost Britaniji.

Konsultovana je i, u medjuvremenu, poznata nemačka firma BioNTech, koja zajedno sa američkom kompanijom Pfizer radi na razvoju vakcine.

Kako je preneo FAZ, portparoli obe kompanije su saopštili da nemaju nikakve dogovore sa američkom institucijom Barda.

“Pfizer sam finansira svoja klinička ispitivanja i sarađuje s regulatornim i zdravstvenim službama širom sveta, kako bi vakcina stigla tamo gde je najpotrebnija“, saopšteno je.

Uznemirenja je pokušao da smiri Sanofi naknadnim objašnjenjem: Evropa se trgla nedavnom donatorskom konferencijom, a Sanofi ima proizvodne pogone i u Evropi i drugde po svetu, a u poslednje vreme konstruktivno sarađuje kako sa Evropskom komisijom tako i sa francuskom i nemačkom državom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com