Glavni lekar Rusije: Čovek širi virus do 90 dana po ozdravljenju od Covid-19

Glavni lekar Rusije Ana Popova izjavila je danas da čovek, koji je ozdravio od Covid-19, može širiti koronavirus do 90 dana po ozdravljenju, prenosi vest TASS-a list Komersant.

„Imamo zapažanja, takva zapažanja postoje u inostranstvu, o tome da čovek koji je preboleo koronavirus, širi ga do 90 dana. Naš monitoring u Ruskoj Federaciji – do 48 dana, u inostranstvu – do 90 dana. Čovek, koji nema simptoma, oseća se savršeno, savršena mu je krvna slika, svi parametri, ali virus iz nosa širi“, rekla je Ana Popova na zasedanju Predsedništva Ruske akademije nauka.

Ona je dodala da postoji visoka verovatnoća da virus za sve to vreme ostaje aktivan.

„Ja sama nemam problema, ali istovremeno mogu biti izvor širenja infekcije“, to je važno, rekla je ona.

Ana Popova je jedan od retkih medicinskih stručnjaka u svetu, koja je odmah po izbijanju pandemije Covid-19, tvrdila da nošenje maski itekako štiti od širenja tog virusa i preporučivala je gradjanima Rusije da ih nose.

U Rusiji je dosad od Covid-19 umrlo 18.785 ljudi ili 12,77 na svakih 100.000 stanovnika.

Nacionalni centar epidemiologije i mikrobiologije Gamaljej registrovao je 11. avgusta 2020. godine prvu vakcinu protiv Covid-19, nazvana je Sputnjik V.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško danas je izjavio da se upravo pripremaju za registraciju još četiri ruske vakcine protiv Covid-19.

Najozbiljniji kandidat za registraciju je vakcina novosibirskog centra „Vektor“, čiji je direktor Rinat Maksjutov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com