Hoće li deca u školu: U Francuskoj maske obavezne, država dodaje po 100 evra

Francuski ministar za nacionalno obrazovanje Žan Mišel Blanker precizirao je u utorak da će svi francuski djaci u školu krenuti 1. septembra.

U zatvorenom školskom prostoru nošenje zaštitnih maski biće obavezno za učitelje, nastavnike i ostale zaposlene, kao i za svu decu stariju od 11 godina, bez izuzetka.

Škole neće morati da prilagođavaju broj učenika zahtevima fizičke distance od 1 metra niti će obezbeđivanje te distance biti obavezno.

O tome da li će nošenje maski biti obavezno i na otvorenom prostoru u okviru škola odlučivaće lokalne vlasti.

Nije zabranjeno okupljanje i mešanje učenika različitih razreda ili smena, ali se savetuje da se ono limitira.

Pošto maske postaju sastavni deo školske opreme, francuska vlada je odlučila da za 100 evra po detetu poveća iznos koji roditelji u Francuskoj dobijaju od države za pokrivanje troškova polaska u školu.

Ta isplata pripada svakom školskom detetu izmedju 6 i 18 godina,sem u slučaju kad primanja njihovih roditelja prelaze određeni plafon. Ove godine za decu od 6 do 10 godina dodatak iznosi 469,97 evra, za decu od 11 do 14 godina 490,39 evra i za decu od 15 do 18 godina 503,91 evra.

Na primer, roditelji koji imaju jedno dete i godišnji prihod od 25.093 evra, nemaju prava na ovaj dodatak, a roditelji koji imaju dvoje dece i godišnji raspoloživi dohodak iznad 30.884 evra nemaju pravo na ovaj dodatak….

Roditelji su zamoljeni da ne ulaze u školske prostorije čak ni kada prate najmlađe učenike.

Nastava na distancu predvidjena je samo za slučaj da zbog pojave Covid-19 u školi razred ili cela škola budu zatvoreni. Kod zatvaranja odlučujuću reč ima šef policije, a ukoliko on takvu odluku ne donese odlučujuće je mišljenje organa lokalne vlasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com