Istorija u Srbiji: Slaviće se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Republika Srbija i Republika Srpska ubuduće će svakog 15. septembra, na dan kad je probijen Solunski front, zajednički slaviti Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

To je dogovoreno na sastanku najviših rukovodilaca Srbije i Republike Srpske održanom u utorak u Beogradu.

Do sastanka je došlo nekoliko dana pošto je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik Srbiji, kao jednom od garanata Dejtonskog sporazuma, uputio izveštaj o primerima njegovog kršenja.

Tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija poštuje sporazume koje je potpisala, jer je to ono što nam garantuje da ćemo biti poštovani od svih u medjunarodnoj zajednici, ali je i najbolja garancija, za sigurnost naroda u Srbiji i Republici Srpskoj.

Dodikov izveštaj Vučiću izazvao je proteklih dana brojne reakcije, pa je srpski član Predsedništva BiH tvrdio da se sve što je uputio Vučiću već nalazi u stavovima Narodne skupštine i Vlade RS, naime, da Visoki predstavnik kao i sudije stranci u Ustavnom sudu BiH treba da odu. U brojnim izjavama za medije, Dodik je najavio da će pokušati da sa predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem integriše sva kršenja Dejtonskog sporazuma prema srpskom i hrvatskom narodu i uputi to medjunarodnoj zajednici.

“Mi ćemo pre kraja godine i početkom sledeće godine uputiti dodatnu finansijsku podršku Republici Srbiji.Smatramo to svojom moralnom obavezom i veoma važnim jer želimo da ljudi u RS sačuvaju svoja ognjišta i ono što su im dedovi, pradedovu i očevi ostavili”, rekao je u utorak Vučić.

“Radili smo mnogo konkretnih stvari i projekata, koji se tiču izgradnje domova zdravlja, škola, ambulanti, obdaništa, sportskih dvorana i svega što može da bude od koristi narodu u Republici Srpskoj i srećni smo kako ti projekti napreduju. Nastavićemo našu najbližu saradnju. Vreme je da mislimo o budućnosti i da sa svima razgovaramo i nalazimo zajednički jezik. Naš najvišu cilj je očuvanje mira i čuvanje jedinstva našeg naroda”, rekao je predsednik Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com