Hrvatska tražila dodatna objašnjenja od AstraZeneke i EMA

Za razliku od nekih drugih članica EU (Nemačka, Italija, Španija…), Hrvatska je saopštila da će vakcinom protiv Covid-19 kompanije AstraZeneka/Oxford vakcinisati i stanovnike starije od 65 godina.

Ipak, večeras je u glavnom Dnevniku HRT-a hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš rekao da je Hrvatska uputila oko toga dodatna pitanja i kompaniji AstraZeneka i Evropskoj agenciji za lekove (EMA).

Sačekaćemo te odgovore, rekao je Beroš.

On je, medjutim, izričit da sve tri vakcine odobrene u EU – Pfizer, Moderna, AstraZeneka, 100% štite od teških tokova bolesti i smrti od Covid-19.

Hrvatski penzioneri tražili su od države da sa primenom te vakcine u starijoj populaciji sačeka do okončanja daljih obimnijih istraživanja.

Uzbudjenje oko vakcine AstraZeneka poraslo je danas pošto su istraživanja u Južnoj Africi   pokazala da ona ne deluje protiv tkz. južnoafričkog soja virusa, pa je ta država obustavila vakcinaciju tom vakcinom.

Južna Afrika je naručila milion doza te vakcine od Instituta za serume u Indiji.

I članice Evropske unije su najviše vakcina, 300 miliona doza, naručile od AstraZeneke. Hrvatska je naručila 7,5 miliona doza.

Sem što je najjeftinija od dosad odobrenih vakcina, vakcina AstraZeneka/Univerzitet Oxford bila je sredinom prošle godine najperspektivnija vakcina protiv Covid-19.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com