Ima li svet pravo da zna zašto virusi dolaze iz Kine?

Narodna Republika Kina se oglušila o molbu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da njeni eksperti učestvuju u istraživanju uzroka pojave novog koronavirusa, izjavio je za Sky News predstavnik SZO u Kini Gauden Galea.

“Mi znamo da se vodi određena nacionalna istraga, ali u ovoj etapi mi nismo pozvani da u njoj učestvujemo. SZO je poslala molbu u komitet za zdravstvo i vlastima. Izvor virusa je veoma važan, odnos čoveka i životinja je veoma važan i treba da bude izručen”, rekao je Galea i dodao da „moramo da znamo što više kako bismo sprečili ponovnu pojavu virusa“.

Gauden Galea je takodje rekao da je SZO ubeđena da virus potiče od životinja i da nije nastao ljudskom rukom u laboratoriji, ali da ta organizacija nema pristupa dokumentima iz laboratorije u Vuhanu.

“A dnevni protokoli te laboratorije moraju da budu deo svakog potpunog izveštaja, svakog potpunog izučavanja izvora”, rekao je Galea.

Galea je takodje izneo sumnju u podatke koje je Kina o broju umrlih od koronavirusa dostavljala SZO.

On je naveo za primer izveštaj o samo 41 smrtnom slučaju u periodu od 3. do 16. januara kad je epidemija u Vuhanu išla ka svom vrhuncu.

Kina je nedavno korigovala izveštaje o broju umrlih od Covid-19  u gradu Vuhanu i povećala broj preminulih za 50%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com