Incident u Okučanima: Da li je „Za dom spremni“ ideološko pitanje?

Hrvatski predsednik Zoran Milanović danas je u Okučanima demonstrativno napustio polaganje venaca na spomenik hrvatskim vojnicima poginulim u akciji „Bljesak“ jer je jedan od učesnika nosio majicu sa ustaškim pozdrav „Za dom spremni“.

 

(Okučani: u istom dvorištu)

Milanović je ocenio da se radi o čistoj provokaciji koju nije mogao da prihvati.

Medjutim, hrvatski premijer Andrej Plenković je postupak Milanovića osudio, a predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je izrazio mišljenje da spomenik onima koji su poginuli za Hrvatsku nije mesto za isticanje ideoloških razlika.

Index.hr je izvestio da su majice s natpisima „Za dom spremni“ nosila dva muškarca, jedan od njih je Zoran Maras predsednik Udruženja specijalne policije, a isti ustaški pozdrav je bio i na položenom venacu HOS-HSP.

U Policijskoj upravi brodsko-podavske županije je za Index.hr rečeno da niko nije ni uhapšen ni priveden, „samo je obavljen kratak razgovor, jer je padala kiša“.

Ustavni sud Hrvatske i Vijeće za suočavanje s prošlošću odlučivali su o ustaškom pozdravi „Za dom spremni“ i doneli vrlo kintroverznu odluku : pozdrav je nestavan, ali se može koristiti u izuzetnim prilikama (kao što je ova u Okučanima), ali na „vojnim odorama“ ne i na majicama!

Istaknuto član Socijaldemokratske partije Hrvatske Arsen Bauk je podvukao da su u Okučanima ustaški  pozdrav na majicama nosile osobe iz službenog protokola, da se radilo o državno sponzorisanom dogadjaju i da je, po njegovom mišljenju, predsednik Hrvatske, kao vrhovni komandant, trebalo da da nalog da se u vojska sa tog dogadjaja povuče.

 

Nedavno je Milanović izazvao oštre reakcije članova hrvatske vlade i braniteljskih usluga zbog izjave da bi tablu posvećenu HOS-u na kojoj se nalazi ispisan ustaški pozdrav „Za dom spremni“ trebalo skinuti i baciti negde.

Tabla je bila postavljena u Spomen području Jasenovac, ali je zbog protesta organizacija naroda najviše stradalih u tom logoru Srba, Roma i Jevreja i hrvatskih antifašista, sklonjena i preneta u Novsku. Prema poimeničnom spisku Spomen područja Jasenovac, u logoru Jasenovac je ubijeno 83.415 ljudi: 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com