Informator WADA optužio Putina

Grigorij Rodčenkov, bivši šef Moskovske antidoping laboratorije i sadašnji informator Svetske antidoping agencije (WADA) optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je znao za postojanje doping-sistema.

„Najzad, sve naredbe su dolazile s vrha, od predsednika. Samo predsednik može narediti Federalnoj službi bezbednosti da ispunjava takve zadatke. Mutko mi je na neki način rekao da Putin veoma dobro zna ko sam ja. Putin je uopšte znao za sve”, rekao je Rodčenkov .

Tu vest sa SVT prenosi sport.ru i svi ostali ruski mediji.

Rodčenkov je rekao da je lično polagao račune pred zamenikom ministra sporta Jurijem Nagornim, ovaj pred ministrom sporta Vitalijem Mutkom, a Mutko neposredno predsedniku.

„Putin ne može da negira da je znao o doping sistemu“, rekao je Rodčenkov. On nije naveo konkretne dokaze.

Medjunarodni olimpijski komitet uskratio je pravo na učešće na Zimskim olimpijskim igrama velikom broju ruskih sportista optuženih da su uzimali sredstva za doping. Ruski olimpijski tim je prepolovljen i sveden na 169 sportista, kojima je zabranjeno da na Olimpijadi nastupaju pod bilo kakvim obeležjima Rusije. Njima će na odeći pisati „Učesnik olimpijade iz Rusije“. Ruski paraolimpijci neće Rusiju smeti da pominju ni toliko.

Po donošenju odluke o izbacivanju ruskog olimpijskog tima, predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah je rekao da nema indicija da je ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao u ruskom doping sistemu.

Ruske zastave moći će na stadione da unosi publika, ali će se ceniti da li one brojem i načinom korišćenja predstavljaju političku propagandu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com