Italija odobrila vakcinu AstraZeneka samo za mladje od 55

Italijanska agencija za lekove odobrila je upotrebu vakcine protiv Covid-19 britansko-švedske kompanije AstraZeneka samo za osobe mladje od 55 godina.

Kako je izvestila nemačka televizija ARD, italijanski regulator je zaključio da postoje „izvesne nesigurnosti“ u pogledu efikasnosti te vakcine u uzrastnoj grupi 55+ jer je tokom ispitivanja vakcine bila slabo zastupljena.

Stalna nemačka komisija za vakcine je preporučila da se vakcina AstraZeneka koristi kod osoba do 64 godine.

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je u petak vakcinu AZD1222 kompanije AstraZeneka i Univerziteta Oxford za upotrebu na teritoriji EU.

Izmedju Evropske unije i kompanije AstraZeneka u toku je oštar verbalni spor  pošto ta kompanija Evropskoj uniji u prvom kvartalu 2021. godine ne može da isporuči očekivanih 80 miliona doza vakcine nego samo 31 milion.

Vakcina AZD1222 je još sredinom prošle godine reklamirana kao najizglednija zapadna vakcina, pa su gotovo sve evropske države, uključujući tu i mehanizam COVAX, najviše doza naučile od te kompanije zbog čega sada em kasne sa vakcinacijom em se suočavaju sa njenim nestašicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com