Jedan radnik u klanici zarazio sve kolege u prečniku od 8 metara

Posle ogromnog skandala s korona-infekcijom više od 1.500 zaposlenih u najvećoj klanici najveće nemačke industrije mesa Teniz, naučnici su utvrdili da je izvor zaraze bio jedan radnik u odeljenju za juneće meso koji je zarazio ostale radnike u klanici u prečniku od 8 metara.

Naučnici Helmholtz centra za istraživanje infekcija Univerzitetske klinike Hamburg-Ependorf i Lajbnicovig instituta za eksperimentalnu virusologiju utvrdili su da su radni uslovi doprineli širenju virusa na pomenutu udaljenost.

“Naši rezultati ukazuju da su uslovi u odeljenju za sečenje mesa – dakle, niska temperatura, slab dotok svežeg vazduha i stalno strujanje vazduha izazvano klima uređajima u hali, zajedno s izlaganjem radnika pri radu velikim telesnim naprezanjima- podsticalo prenošenje SARS-CoV-2 čestica na veće udaljenosti”, rekao je za DPA koautor studije Adam Grundhoff.

U ovoj fazi istraživanja, koje još nije objavljeno u relevantnom medicinskom časopisu, nije utvrdjeno da su uslovi stanovanja radnika imali uticaja na širenje infekcije, saopštili su naučnici.

Radnici o kojima je reč su uglavnom iz Rumunije i Bugarske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com