Kandidat za kancelara: Da se zaposleni u domovima za stare obavežu na vakcinu

Bavarski premijer Markus Zoder (CSU) izazvao je vatrenu raspravu u Nemačkoj predlogom da se zakonom obavežu neke kategorije medicinskog kadra, a posebno zaposleni u domovima za stare, da prime vakcinu protiv Covid-19.

Napominjući da je veoma mali broj osoba koje neguju smeštene u domovima za stare i nemoćne u Nemačkoj primio vakcinu, Zoder je pozvao Etički savet nemačke vlade da se o ovom predlogu izjasni.

Kako je preneo ARD, ostale političke stranke u Nemačkoj su se odmah izjasnile protiv, a Etički savet je podsetio da je već zauzeo stav da vakcina treba da bude dobrovoljna, a može se uvesti kao obaveza kod nekih profesija samo u vrlo strogo ograničenim slučajevima.

Predstavnica Etičkog saveta smatra da se na samom početku vakcinacije protiv Covid-19 još ne može govoriti o takvoj potrebi.

U Nemačkoj su vaspitačice i vaspitači u dečjim vrtićima obavezni da se vakcinišu protiv malih boginja i to je korišćeno u prilog potrebi da i negovateljice i negovatelji u domovima za stare budu takodje obavezani na vakcinisanje.

Šef Liberalne partije Nemačke Kristijan Linder je, medjutim, istakao razliku: dokazano je da osoba vakcinisana protiv malih boginja ne može da prenosi taj virus, kod Covid-19 to još nije dokazano.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com