Kinezi: Suluda ideja da smo u laboratoriji stvorili koronavirus

Kineski ambasador u Vašingtonu Cui Tiankai oštro je reagovao na izjavu senatora Toma Koltona i kao „apsolutno suludu“ ocenio svaku teoriju koja pojavu koronavirusa vezuje s istraživanjima biološkog oružja u vojnim laboratorijama.

“Veoma je štetno i opasno podgrevati podozrenje, glasine i širiti ih medju ljudima. Kao prvo, to će izazvati paniku. Sem toga će dovesti do rasne diskriminacije, ksenofobije – do stvari koje ozbiljno mogu štetiti našim zajedničkom naporima u borbi s virusom”, izjavio je Cui Tiankai, a prenosi CBS News.

Senator iz Arkanzasa Tom Kolton je na svom Twitter nalogu prošlog meseca objavio da Kina baš u Vuhanu, gde je epidemija koronavirusa izbila, ima „superlaboratoruju četvrtog nivoa biosigurnosti gde radi s najsmrtonosnijim na svetu patogenima uključujući, da, i koronavirus“.

Da u Vuhanu zaista postoji laboratorija virusologije pre nekoliko dana je za RIA Novosti potvrdio ruski naučnik Mihail Šćelkanov koji rukovodi naučnom laboratorijom za ekologiju mikroorganizama.

On je toj agenciji rekao da u Vuhanu „postoji prekrasna virusološka laboratorija“ i Kinezi su, prema njegovoj oceni, imali sreće da je ona tamo postojala, pa su „uspeli brzo da identifikuju izazivača“.

„Svejedno, veštačko (laboratorijsko) poreklo novog virusa je – fejk“, uveren je Šćelkanov.

Ipak, ruski list Vzgljad podseća da je agencija Xinhua 2018. godine prenela da se u Vuhanskom virusološkom institutu vrše ispitivanja imunog sistema slepih miševa, koji dugo vremena mogu da budu prenosilac virusa, a da sami ne obole.

Pouzdan prenosilac koronavirusa na ljude još nije utvrđen, ali su slepi miševi prvi bili pod sumnjom. Predstavnik Nacionalnog komiteta za zdravstvo Kine je u toj fazi saopštio da je koronavirus kod ljudi 90% podudaran koronavirusu kod slepih miševa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com