Londonska škola higijene: U Vuhanu će oboleti 500.000 ljudi

Širenje koronavirusa svoj pik bi moglo da dostigne u drugoj polovini februara, zaključili su naučnici u Londonskoj školi higijene i istraživanja tropskih bolesti.

Koristeći podatke o bolesti iz Vuhana, oni su napravili matematički model, prenosi agencija Bloomberg.

“Situacija je dosta nejasna i zato je komplikovano odrediti tačan datum. Ali oslanjajući se na raspoložive podatke, može se pretpostaviti da će se na vrhuncu u Vuhanu razboleti 5% stanovništva tog grada odnosno oko 500.000 ljudi”, izjavio je Adam Kuharski, jedan od autora programa.

Ova se cifra veoma mnogo razlikuje od sadašnjih zvaničnih cifri jer su one jako snižene i bile bi mnogo veće kad bi se uračunavali i slučajevi kad se bolest odvija u lakom obliku.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila da se u kritičnom stanju nalazilo 4, 3% pacijenata kod kojih je utvrdjen virus. Smrtnost je činila oko 3%.

Ali ako se uzme u obzir da je veliki broj ljudi preboleo bolest u veoma lakom obliku, smrtnost je 1%.

Bendžamin Kouling sa Univerziteta u Hongkongu, kako prenosi RBK, takodje smatra da će sledeće dve nedelje biti odlučujuće jer će u tom periodu postati jasnije da li će se bolest dalje širiti po svetu ili je karantin, koji su uvele kineske vlasti, zaista delovao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com