Ko treba da podnese zahtev za registraciju vakcine u Srbiji?

Kako je javnost obaveštena, u Srbiju je dosad stiglo 20 uzoraka ruske vakcine protiv Covid-19 na laboratorijsku analizu, ali nikakav postupak za registraciju bilo koje vakcine protiv Covid-19 nije u Srbiji pokrenut.

Agencija za lekove Republike Srbije 2. decembra je povodom nedoumica oko te vakcine, koje u javnosti i dalje traju, izdala sledeće saopštenje:

„Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije – ALIMS će u obavljanju svojih zakonom poverenih poslova u vezi sa izdavanjem dozvole za stavljanje u promet vakcina koje se koriste u prevenciji COVID-19 bolesti, pristupiti stručnoj i analitičkoj proceni svih vakcina za koje joj se podnose zahtevi radi potvrde njihovog kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti, a sve u interesu zaštite zdravlja gradjana Republike Srbije.

Konkretno, ALIMS će na osnovu inicijative Vlade Republike Srbije i nadležnog Ministarstva zdravlja sprovoditi procedure ubrzanog izdavanja dozvole za lek u skladu sa Zakonom (član 34), odnosno laboratorijske kontrole kvaliteta uzoraka vakcine koji će se obaviti po najvišim medjunarodnim standardima kako u pogledu procene dokumentacije tako i metoda koje se primenjuju u Nacionalnoj kontrolnoj laboratoriji u okviru ALIMS.

Ukoliko ova procena i analize pokažu zadovoljavajuće rezultate, koje očekujemo u najskorijem mogućem roku, vakcine će na osnovu dozvole i sertifikata ALIMS, moći da budu dostupne i korišćene u Srbiji za kategorije stanovništva prema planu imunizacije koji sastavljaju nadležne institucije.

Naglašavamo da je ALIMS kao regulatorno telo, internacionalno prepoznat centar izvrsnosti, i da je višestruko sertifikovana za kvalitet svog rada, pre svega od strane Svetske zdravstvene organizacije, (koja nas uvrštava medju najboljih 50 regulatornih autoriteta u celom svetu od 2019. godine), kao i od nadležnih tela Evropske unije i Saveta Evrope, što treba da potvrdi gradjanima da će dozvola biti izdata nakon evaluacije tek ukoliko potvrdi najviše zahteve i očekivanja u pogledu vakcina protiv Covid-19“.

Nije poznato da je u Srbiji izradjen bilo kakav plan vakcinacije, odredjena mreža institucija preko kojih će vakcina biti distribuirana i vakcinacija vršena, niti da su zvanično utvrdjene prioritetne grupe stanovništva za vakcinaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com