Nemce će vakcinisati na Božić?

Odluka Evropske agencije za lekove (EMA) da sa 29. decembra na 21. decembar pomeri sastanak posvećen odlučivanju o odobrenju vakcine protiv COVID-19 naišla je na veliko olakšanje u Nemačkoj gde je veliki medijski ugled ministra zdravlja Jensa Špana počeo ozbiljno da se ljulja.

To što je vakcina stvorena u Nemačkoj prvo odobrena u Velikoj Britaniji, pa u još nekoliko država pre nego u Nemačkoj i Evropskoj uniji objašnjeno je tvrdnjom da će EMA sprovesti redovan, kompletan postupak odobravanja, a ne hitan na kakav su se odlučili britanski i američki regulator.

Redovnu proceduru odobravanja umesto hitne pozdravio je i Etički savet nemačke vlade, a Špan je na konferenciji za štampu najavio da će vakcinacija u Nemačkoj početi dva do četiri dana po donošenju odluke o odobrenju. Dakle, ravno na katolički Božić.

Špan je rekao da su ranije pripremljeni centri za vakcinaciju i infrastruktura za dopremanje vakcine od utorka 14. decembra „u stanju gotovosti“ i da u prvom koraku može biti isporučeno 400.000 doza, a onda će ta količina rasti.

Oglasio se i Bundesver, kako prenosi ARD, objavom spremnosti da masovnim angažovanjem podrži kampanju vakcinacije.

Centralno skladište za prijem i raspodelu vakcine je spremno, objavio je Bundesver na telefonskoj konferenciji za štampu. A spremno je i 26 centara za vakcinaciju kao i 13 mobilnih centara Bundesvera s vojnim lekarima.

Evropska unija je podržala ovu akciju smirivanja nemačke javnosti objavom da ce za dodatnih 3,2 milijarde evra kupiti 80 miliona doza od američke kompanije Moderna i još 100 miliona doza od kompanija BioNTech/Pfizer. To je ukupno 380 miliona doza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com