Koliko respiratora ima Nemačka: Klinike pozvane da pomognu Francuskoj

Nemačka vlada je pozvala klinike u jugozapadnoj Nemačkoj da utvrde trenutni višak kreveta u intenzivnoj nezi obezbedjenih respiratorima i da zbrinu bolesnike iz Francuske.

Nemačka ima 83 miliona stanovnika, dakle 12 puta više od Srbije.

U Nemačkoj se naširoko raspravlja o broju respiratora po bolnicama i njihovim slobodnim kapacitetima, s obzirom da se bar polovina, kao verovatno i drugde, već koristi za teške bolesnike koji nemaju nikakve veze s koronavirusom.

Dakle, opremljenost nemačkih bolnica testira se na mogućnost da se Nemačkoj dogodi najgori italijanski scenario.

Nemačka je sredinom marta imala 28.000 kreveta u intenzivnoj nezi od čega je 25.000 sa respiratorima.

Prema podacima koje je objavila televizija RTF 1, izmedju 50 i 80% raspoloživih kreveta s respiratorima redovno se koristi za druge teške bolesnike.

Tako da je za ljude teško pogođene novim koronavirusom na raspolaganju izmedju 5.000 i 14.500 respiratora.

Nemačka vlada je sredinom marta naručila još 10.000 respiratora, što će biti ukupno 35.000 respiratora. Novi respiratori bi bolnicama trebalo da budu isporučeni tokom 2020. godine. Posebno se ističe da su respiratori naručeni od jednog nemačkog proizvodjača tako da neće biti teškoća s uvozom.

E sa ovih 10.000, Nemačka će za korona-bolesnike na raspolaganju imati od izmedju 15.000 i 24.500 respiratora.

“Jedan korona-pacijent na intenzivnoj nezi zauzima krevet u intenzivnoj nezi oko 7 dana (iskustvo lekara govori da je to najčešće 3,5 dana), tako da bi dnevno u intenzivnoj nezi moglo da se zbrine 2.500 do 3.500 teških korona-pacijenata. Pri stopi od 5% teško obolelih, nemački zdravstveni sistem bi – uz 10.000 u martu naručenih novih respiratora, mogao da podnese dnevno novih 40.000 do 70.000 obolelih od korona virusa”, tvrdi se u analizi koju prenosi televizija RTF 1.

Nemačka vlada će na svojoj sutrašnjoj sednici utvrditi Zakon o rasterećivanju bolnica, kojim je predviđeno da se broj respiratora u nemačkim bolnicama poveća na 60.000, odnosno da se gotovo udvostruči.

Za pokriće izgubljene dobiti zbog otkazivanja redovnih intervencija, recimo ugradnje veštačkog kuka, za povećanje plata izloženom medicinskom osoblju i za subvencionisanje kupovine novih respiratora predvidja se suma od 8 milijardi evra.

U prvoj verziji zakona, klinikama je obećana subvencija od 30.000 evra po respiratoru ili oko 900 miliona evra, na šta su one, prema izvestaju Frankfurter algemajne cajtunga, reagovale velikim nezadovoljstvom.

Jedan respirator, tvrdi se, košta 85.000 evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com