Konačno: 47 ruskih sportista ne mogu na Olimpijadu

Pred samo otvaranje Zimskih olimpijskih igara Sportski arbitražni sud je u južnokorejskom Pjongčangu odbio žalbu 47 ruskih sportista na odluku Medjunarodnog olimpijskog komiteta da im ne uputi poziv za učešće u tom sportskom takmičenju.

Sud se proglasio nenadležnim.

Ruske sportske federacije najavile su žalbu Vrhovnom sudu Švajcarske i tražiti nadoknadu za materijalnu i moralnu štetu.

Odluku Suda pozdravili su Medjunarodni olimpijski komitet i Svetska anti-doping agencija kao doprinos borbi protiv dopinga i potvrdu da je olimpijada mesto „čistog i poštenog sporta“.

Sportski arbitražni sud je ranije ukinuo doživotnu zabranu učešća na Olimpijadi za 15 ruskih sportista jer nije našao dovoljno dokaza da su koristili doping na Olimpijskim igrama u Sočiju. Sud je saopštio da ta odluka ne znači da sportisti nisu koristili doping nego da za to nema čvrstih dokaza.Medjunarodni olimpijski komitet nije uvažio ovu odluku suda i uskratio je tim sportistima učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu jer, navodno, na tim igrama mogu učestvovati samo čisti sportisti.

Medjunarodni olimpijski komitet nije uputio poziv za učešće na adrese još 32 ruskih sportista bez objašnjenja razloga.

Na Olimpijadu je pozvano 169 ruskih sportista, koji su prošli neophodne kvalifikacije. Njima je zabranjeno da koriste znamenja svoje zemlje – himnu i zastavu zbog optužbi da je u Rusiji postojao državni sistem dopinga. Nastupaće pod olimpijskom zastavom, u slučaju da se nadju na pobedničkom podijumu sviraće im olimpijsku himnu, a na odeći će im pisati Učesnik Olimpijade iz Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com