Laboratorija u švajcarskom Špicu našla novičok i BZ

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov precizirao je u intervjuu BBC-u nalaz švajcarske laboratorije u gradu Špic: pored materije A-234 (poznatija kao novičok) nadjen je i nervni otrov BZ.

Ta laboratorija je jedna od četiri ovlašćene laboratorije Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Rusija je, rekao je ministar, uputila zvaničan upit o tome Organizaciji za zabranu hemijskog oružja i čeka odgovor.

„Istina, ta supstanca (A-234, prim.aut) je bila razvijena u Sovjetskom savezu, ali je zatim jedan od njegovih tvoraca pobegao u SAD i objavio formulu slobodno dostupnu svima… SAD su čak patentirale tu formulu i stvar je zvanično uvršćena u naoružanje bilo američkih specijalnih, bilo vojnih službi. A-234 je stvar od koje čovek brzo umire, ali koja zatim brzo isparava. Zato naši naučnici kažu da uzorci uzeti dve nedelje kasnije nikako ne mogu sadržavati ‘jako visoku koncentraciju’ te supstance”, rekao je Lavrov u intervjuu BBC-u prema verziji objavljenoj na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije. Ruska strana tvrdi da je intervjuu skraćivan.

„U subotu smo mi predstavili dokument s navodima Centra za radiološke i hemijsko- biološke analize u švajcarskom Špicu (to je jedna od četiri laboratorije koje ste pomenuli), koji je stvarno utvrdio ‘visoku koncentraciju’ A-234, ali pored toga… I tako, švajcarska laboratorija piše da su u početku oni otkrili supstancu BZ, stvorenu, ako se ne varam, 1955. godine u SAD i uvedenu u naoružanje armija SAD i Velike Britanije. Mi smo Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, kojoj mi verujemo, uputili molbu da potvrde ili demantuju činjenicu da je uz A-234 švajcarska laboratorija pronašla u uzorcima i BZ. Sad čekamo odgovor Organizacije za zabranu hemijskog oružja, kojoj bezuslovno verujemo. Ali,kako se kaže, veruj, ali proveri”, rekao je Lavrov u intervju BBC-u prema verziji koja je objavljena na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com