Godišnji izveštaj Evropske komisije: Srbija „regionalni šampion“ u ekonomiji

Srbija je postigla „određen napredak“ u velikom broju oblasti, a najviše u ekonomskom delu gde je „šampion u regionu“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije o Godišnjem izveštaju Evropske komisije o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

„Srbija je ostvarila dobar napredak i umereno je pripremljena u pogledu razvoja tržišne ekonomije. Rešeno je pitanje budžetskog deficita, osnovni elementi rasta su stabilni i očuvana je makroekonomska stabilnost. Inflacija je obuzdana, a monetarna politika je doprinosila rastu. Uslovi na tržištu rada su se dalje poboljšali. Ojačani su stabilnost i učinak finasijskog sektora. Porast izvoza i investicija nastavljaju da podržavaju ekonomsku aktivnost. Ovaj model rasta dalje podržavaju strane direktne investicije. Između 2014. i 2017. godine, državni budžet je izašao iz deficita od 6,6 odsto BDP-a do suficita od 1,2 odsto BDP-a. Kombinacija makroekonomskih politika bila je odgovarajuća i donela je makroekonomsku stabilnost i poboljšanje najvažnijih ekonomskih indikatora“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Za kapacitet Srbije da se nosi sa konkurencijom iz Evropske unije ocenjeno je da je ostvaren „određen napredak“ i da je Srbija „umereno pripremljena“.

„Struktura privrede se poboljšala i ekonomska integracija sa EU se dalje povećala. Evropska unija je ubedljivo najveći trgovinski i investicioni partner Srbije, budući da se sa njom odvija dva trećine trgovinskog prometa i da iz nje dolazi više od tri četvrtine priliva neto stranih direktnih investicija. Povećala se horizontalna podrška malim i srednjim preduzećima, koja su naročito aktivna u oblasti građevinarstva, maloprodaje i turističkih usluga“, podvlači Vlada Srbije.

Kada je pravosudni sistem u pitanju, ocenjeno je da je Srbija „dostigla izvestan nivo pripremljenosti“, a posebno se navodi smanjenje broja starih slučajeva. Ista ocena stoji i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Srbija je, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije, pohvaljena za „uspešno upravljanje migratornom i izbegličkom krizom“, dok je u regionalnoj saradnji „naglašena ključna i konstruktivna uloga Srbije“.

Vlada Srbije napominje da se Srbija trenutno nalazi u, uslovno rečeno, prvoj polovini pregovaračkog procesa i da u ovoj fazi nije za očekivati da Izveštaj Evropske komisije konstatuje da smo u potpunosti usklađeni sa evropskim standardima u svim oblastima, jer do momenta članstva imamo još vremena.

„Napredak u procesu pristupanja zavisi najpre od napretka u oblastima koje pokrivaju poglavlja 23, 24 (pravosuđe, vladavina prava, ljudska prava, unutrašnji poslovi, sloboda medija), kao i od napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom (Poglavlje 35). Za Republiku Srbiju suštinski važan je napredak pre svega u okviru Poglavlja 23, za dobrobit svih građana Srbije“, ističe se u saopštenju Vlade Srbije.

Dodaje se i da EU od Srbije očekuje da uloži dodatne napore jačanje nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, slobodu izražavanja, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, sprečavanju pranja novca, uz konstataciju da je i u ovim oblastima postignut određen napredak.

U pogledu opšte ocene pripremljenosti za članstvo, navodi se u saopštenju Vlade Srbije, Srbija je dostigla dobar nivo pripremljenosti u poglavljima kao što su pravo privrednih društava, pravo intelektualne svojine, nauka i istraživanje, obrazovanje i kultura i carine, dok se umeren nivo pripremljenosti zapaža u javnim nabavkama, statistici, monetarnoj politici i finansijskoj kontroli.

U pogledu ostvarenog napretka tokom izveštajnog perioda ocenjeno je da je Srbije ostvarila dobar napredak u oblasti poljoprivrede, naročito u delu koji se odnosi na IPARD, zatim u oblasti transporta, naročito u pogledu ispunjavanja preporuka iz prošlog Izveštaja koje su se odnosile na povećanje bezbednosti na putevima i reformu železnice, kao u oblasti transportnih trans-evropskih mreža, kao i u oblasti statistike, u delu koji se odnosi na poljoprivrednu statistiku. U drugim pojedinim poglavljima se zapaža i izvestan napredak.

One thought on “Godišnji izveštaj Evropske komisije: Srbija „regionalni šampion“ u ekonomiji

  • 18. apr. 2018 at 18:08
    Permalink

    Jadan je to regionalni šampion!? Građani mu umiru od gladi, jadi i bede, otima se bezdušno penzija, a sa standardom je na dnu evropske lestvice. a među vodećim po korupciji, krađi i laži. Zakoni, ustav, pravosuđe, vlada, ministri, predsedništvo svi su skoncentrisani u jednoj jadnoj osobi. Ko pogodi ime i prezime te osobe dobija bonus-velenagradu. Konkurs nije zatvoren do sudnjeg časa.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com