Moderna utrostručila plan proizvodnje vakcina za 2022.

Američka kompanija Moderna saopštila je da je povećala plan proizvodnje svoje mRNA vakcine protiv Covid-19 za 2021. godinu na 700 miliona doza, s nadom da će dogurati i do cele milijarde.

A za 2022. godinu je postavljen cilj od 1,4 milijarde doza.

Kako izjavu generalnog direktora Moderne Stivena Bansela prenosi Yahoo Finance, američka vlada je kompaniju uverila da će potreba za vakcinama protiv Covid-19 biti dugoročna.

Ovako narasli planovi ugroženi su jedino ogromnom svetskom tražnjom za opremom i  sirovinama neophodnim za proizvodnju vakcina, a zbog rasta njihove produkcije i u Evropi i u Aziji. Naročito je takav slučaj sa specifičnim sirovinama kao što su lipidne nanočestice.

Relativno mali broj snabdevača pritisnut je globalnom tražnjom. Oni se plaćaju u kešu, a za uzvrat kupuju novu opremu za povećanje kapaciteta.

Zato je u SAD produženo delovanje, za vreme administracije Donalda Trampa aktiviranog The Defense Production Act.

Njime je proizvodjačima vakcina protiv Covid-19 data apsolutna prednost, ma šta im potrebno bilo.

Moderna, koja je dosad SAD isporučila 55 miliona doza, najavljuje da će isporuke do aprila duplirati, a do jula Americi isporučiti 300 miliona doza.

Zanimljivo da je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak izjavio da Moderna Hrvatskoj, suprotno očekivanjima, vakcine isporučuje na kapaljku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com