Srbija se zadužila milijardu evra po stopi od 1,92%

Srbija se u sredu emisijom evroobveznica na medjunarodnom finansijskom tržištu zadužila za 1 milijardu evra na rok od 12 godina po kuponskoj stopi od 1,65 odsto i stopi prinosa od 1,920%.

Kako su saopštili Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije, ovo je najduža ročnost na koju je dosad Srbija emitovala evroobveznice.

Tražnja investitora bila je 3,5 puta veća od ponudjene realuzacije, a interes za srpske evroobveznice je pokazalo gotovo 200 eminentnih investitora iz celog sveta čime je postignuta značajna diverzifikacija investicione baze, saopštila je Narodna banka Srbije.

Deo prikupljenih sredstava biće upotrebljen za otplatu postojećih dugova, dok bu drugi deo služio za obezbedjenje rasta naše ekonomije, pri čemu ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje održivost javnog duga, uverava NBS.

„Današnja kuponska stopa od 1,65% na obveznicu ročnosti od 12 godina predstavlja još veći uspeh nego kuponska stopa od 1,50 odsto, koju smo 2019. godine ostvarili na obveznicu ročnosti od 10 godina, a nesrazmerno bolje od dolarskog duga koji je nasledjen i čija je kuponska stopa bila enormno visokih 7,25%“, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com