Moskva: Prvi preparat za vakcinaciju protiv Covid-19 krajem jula!

Na plenarnom zasedanju Državne dume, ruski ministar zdravlja Mihail Muraško je izjavio da bi „prvi preparati za vakcinaciju protiv koronavirusa mogli da se pojave krajem jula“!!!

Koliko je poznato u Rusiji se na vakcini protiv SARS-CoV-2 radi u dve državne institucije: Federalnoj medicinsko biološkoj agenciji i Centru za virusologiju Vektor.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejezus u ponedeljak je izjavio da ima 7 ili 8 „top“ kandidata za vakcinu protiv Covid-19.

On je rekao, kako prenosi AP, da je na njima rad ubrzan što je omogućeno fondom od 7,4 milijarde evra, koliko su pre desetak dana prikupili lideri 40 zemalja, organizacija i banaka za istraživanja, lečenje i testiranje.

Gabrejezus je rekao da će biti potrebna dodatna sredstva, naročito da bi se obezbedila dostupnost vakcine svima.

“Mi sada imamo dobre kandidate. Medju top spada njih 7 – 8. Mada imamo više od 100 kandidata, fokusirali smo se na nekoliko, koji verovatno mogu da donesu bolji rezultat, i podstičemo ih većim potencijalnim”, rekao je Tedros.

On nije naveo koji su ti top kandidati, primećuje AP.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije je ranije rekao da postoji konzorcijum od više od 400 naučnika uključenih u razvoj vakcine i dijagnostiku.

Nije jasan mehanizam trošenja prikupljenih 7,4 milijardi evra i na koji način ta investicija garantuje državama donatorima dostupnost vakcini pod povoljnim uslovima, kad se ona jednom pojavi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com