Nemački lekari: Po kliničkoj slici Navaljni otrovan inhibitorom holinesteraze, otrov nismo našli

Berlinska bolnica Charite, u kojoj su se lečili Boris Jeljcin, Mihail Gorbačov i Angela Merkel, dala je danas o zdravstvenom stanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog sledeće saopštenje:

„Od vikenda lekarke i lekari Charite – univerzitetske medicine Berlin leče Alekseja Navaljnog. Pacijent se nalazi na intenzivnoj nezi i u veštački izazvanoj komi. Njegovo zdravstveno stanje je ozbiljno, ali nije u životnoj opasnosti.

Tim lekara je pregledao pacijenata po njegovom prispeću. Klinička slika ukazuje na trovanje supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze. Konkretna supstanca zasad nije poznata i biće inicirana multidisciplinarna analiza.

Delovanje otrova tj. inhibitora holinesteraze, u organizmu dokazano je više puta i u nezavisnim laboratorijama.

U skladu sa dijagnozom, pacijentu se daje protivsredstvo Atropin.

Ishod bolesti ostaje neizvestan i ovog trenutka ne mogu biti isključene teške posledice, naročito u oblasti nervnog sistema.“

Ruski lekari iz Omska, gde je Aleksej Navaljni najpre primljen pošto mu je pozlilo u avionu na liniji Tomsk – Moskva, odbacili su pretpostavku nemačkih lekara.

Boris Teplih, šef odeljenja anesteziologije – reanimacije u Centru Pirogova, za RIA Novosti je rekao da od nemačkih lekara nije čuo ništa novo.

“Oni govore o kliničkim podacima, a ne o samoj supstanci koju ni mi, a očito ni oni ovog trenutka nisu pronašli. Mi smo tu verziju obradili prvog dana po prispeću pacijenta, ali potvrdu nismo našli”, rekao je Teplih.

On je dodao da je atropin dat Navaljnom tokom prvih minuta po prispeću u bolnicu u Omsku.

“Kasnije se razmatralo da mu se opet da… Sem toga takva hemijska reakcija u organizmu moguća je kao rezultat primedbe drugih medicinskih preparata kao i pri prirodnom toku bolesti”, rekao je Toplih.

Holinesteraza je enzim koji se nalazi u jetri, pankreasu, srcu, serumu i beloj masi mozga. Snižene vrednosti holinesteraze se registruju kod trovanja organofosfornim jedinjenjima, kod hepatitisa, ciroze, infarkta miokarda, akutnih infekcija.

One thought on “Nemački lekari: Po kliničkoj slici Navaljni otrovan inhibitorom holinesteraze, otrov nismo našli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com