Nemačku Covid-vakcinu stvorila deca turskih imigranata

Zapadni svet sve zdravstvene i ekonomske nade polaže u vakcinu protiv Covid-19 koju su stvorili nemačka firma BioNTech i američka farmaceutska kompanija sa sedištem u Irskoj Pfizer.

Dve kompanije su objavile da je njihova mRNA vakcina BNT162b2 tokom treće faze ispitivanja pokazala efikasnost u zaštiti od koronavirusa.

Vlasnici firme BioNTech su bračni par Ugur Sahin i Ozlem Tureci, oboje lekari i oboje deca turskih imigranata u Nemačkoj, piše The Telegraph.

Dr Ugur Sahin se, prema pisanju The Telegraph, doselio u Zapadnu Nemačku iz turskog mediteranskog mesta Iskanderun, na granici sa Sirijom. Imao je tada četiri godine. Otac mu je kao gastarbajter radio u Fordovoj fabrici automobila u Kelnu.

Dr Ugur Sahin je studirao u Kelnu i Homburgu, a zatim radio kao onkolog u Homburgu. I danas predaje na Univerzitetu Majnc.

Njegova supruga Ozlem Tureci rođena je u Nemačkoj pošto se njen otac – lekar u tu zemlju doselio iz Istanbula. Porodičnu tradiciju je nastavila i ona. I završila medicinu.

Bračni par je svoj profesionalni interes usmerio ka razvoju genske terapije kancera. Svoju prvu firmu Ganymed prodali su 2016. godine za 1,4 milijarde dolara i osnovali BioNTech.

Kad je izbila epidemija Covid-19, odmah su napore svog tima preusmerili na razvoj genske zaštite od te bolesti.

Nezavisna ekspertiza još nije obavljena, ali Pfizer i BioNTech tvrde da imaju dovoljno podataka da tvrde da je njihova vakcina protiv Covid-19 visoko efikasna.

Ovog trenutka, tržišna vrednost firme BioNTech je 25,84 milijarde dolara.

Cena akcije te firme 2. januara 2020. godine bila je 38,50 dolara da bi danas bila preko 108 dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com