Nije utakmica, nije tenis, nije Bajram, nisu stranačke žurke, nisu kafane, samo mrtvi jesu

Iz Sandžaka je oštro odgovoreno na izjavu Aleksandra Vučića da je kriv što nije pred Bajram zatvorio džamije te je odlučno demantovana njegova tvrdnja da su masovne posete džamijama za Bajram uzrok trenutne epidemiološke krize u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

“Kriv sam jer nisam doveo vojsku, kao i što nismo zatvorili džamije za Bajram. Priznajem nisam dovoljno poznavao običaje, nisam znao koliko je značajan odlazak u džamije za vreme Bajrama, i to nas je skupo koštalo”, rekao je Vučić na konferenciji za štampu u utorak.

“U pitanju su klasične dezinformacije. Bajram je bio 24. maja, a eskalacija epidemije Covid-19 u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici je počela prije dvije nedjelje. Dakle, nemoguće je da je proslava Bajrama, koji je bio prije više od mjesec i po dana, uticala na širenje zaraze”, tvrdi predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić u izjavi za Direktno.rs.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) Mevlud Dudić ocenio je optužbe Vučića apsurdnim. On je rekao da je porast broja obolelih i umrlih zabeležen „40 dana nakon otvaranja džamija ili skoro mesec dana nakon Bajrama“ zbog čega se „jasno može zaključiti da Bajram, ni IZ nisu krivi za aktuelno stanje“.

“Masovno širenje zaraze dešavalo se kasnije, u periodu delovanja ‘oslabljenog virusa’, različitih masovnih porodičnih i partijskih predizbornih skupova, potpunog opuštanja ljudi i vraćanja starim navikama, bez poštovanja mera samozaštite, za śta nisu postojali jasna ukazivanja na opasnost, niti reakcije od strane nadležnih”, saopštio je Dudić a prenosi Radiostoplus.

Bošnjačko nacionalno vijeće tražilo je izvinjenje od Vučića.

“Predsednik Vučić je jučerašnjom izjavom uvredio pripadnike bošnjačkog naroda. Bošnjaci i ostali gradjani Sandžaka su izuzetno ozbiljno shvatili opasnost od virusa, i od same pojave ovog virusa pa sve do danas, ponašali su se u skladu sa preporukama i merama Kriznog štaba i državnog rukovodstva”, saopštilo je Bošnjačko nacionalno vijeće a prenosi Radiostoplus.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com