Nisu Ukrajinci pokusni zečevi, da se vakcinišu sa Sputnjik V

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao da Ukrajinci neće biti vakcinisani ruskom vakcinom Sputnjik V jer nisu pokusni zečevi.

„Nikakve zvanične informacije ne postoje da je Sputnjik V ruske proizvodnje siguran i efikasan 90-91%. Ni Svetska zdravstvena organizacija ni vodeći stručnjaci nisu to potvrdili. Ja smatram da su gradjani Ukrajine ljudi i sigurno, izvinite za takvo poredjenje, nisu zečevi. I mi nemamo pravo da na njima eksperimentišemo“, rekao je Zelenski, a prenosi RIA Novosti.

U Ukrajini još nije počela vakcinacija protiv Covid-19. U okviru indikativne „neobavezujuće i podložne promenama“ raspodele 337 miliona doza vakcina mehanizma COVAX, Ukrajini je stavljeno u izgled 117 000 doza vakcine Pfizer i 2 215 200 doza vakcine AstraZeneka /Univerzitet Oxford.

Zelenski je danas rekao da u Ukrajinu u februaru stižu milioni doza vakcine protiv Covid-19. On je rekao da će se pred kamerama vakcinisati vakcinom Pfizer.

Kako prenosi strana.ua, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na forumu „Ukrajina 30“ danas je rekla :

„Zahvaljujući COVAX, lekari i medicinski personal Ukrajine dobiće prve vakcine već ovog meseca, a milioni doza stići će u Ukrajinu do leta. EU je najveći donor inicijative COVAX i mi se time ponosimo. A pored COVAX, ja sam zamolila druge članice EU da se odreknu dela vakcina u korist Ukrajine“.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com