Nema dogovora izmedju Vlade i Udruženja radnika na Internetu

Udruženje radnika na Internetu danas se, radi razmene informacija, sastaje sa zaštitnikom gradjana Zoranom Pašalićem, a pošto sa predstavnicima Vlade Srbije nije našlo zajednički jezik oko rešavanja svojih problema.

Pašalić je 15. januara pokrenuo postupak kontrole Ministarstva finansija – Poreska uprava povodom saznanja o pokrenutom postupku naplate poreza na prihode iz inostranstva ostvarene pružanjem online usluga u prethodnih 5 godina.

Udruženje radnika na Internetu odbacilo je koncem protekle nedelje ponudu Vlade Srbije za rešenje tog problema kao „potpuno  neprihvatljivu“.

Ministarstvo finansija je na svom sajtu objavilo sadržaj te ponude.

Tom ponudom je predloženo da Poreska uprava za sva lica, koja do sada nisu plaćala poreze i doprinose, obustavi postupak naplate do izmena Zakona o porezu na dohodak gradjana koji bi na sveobuhvatan način regulisao ovu oblast.

Dat je i rok za izmene tog zakona: 1. maj 2021. godine.

Predloženo je da se tim zakonom normirani troškovi priznaju u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda (umesto 30%), da se kamata na prethodno nastale obaveze ne obračunava za period do donošenja rešenja i da se omogući isplata obaveza iz prethodnog perioda na 120 rata (deset godina), bez obračunate kamate.

Vlada je dala primer: u prethodnih pet godina neplaćeni porez od 5.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti), na taj bi se način umanjio na 3.000 evra. Mogućnost otplate na 120 rata značila bi za poreskog obveznika mesečni trošak od 3.000 dinara.

Ovaj obračun bi važio i za buduće prihode sve do donošenja zakona kojim bi se uredio „ravnopravan status za fleksibilne oblike rada“. Rok za donošenje tog zakona: kraj 2021. ili početak 2022. godine.

Ova ponuda ne važi za prihode od izdavanja nepokretnosti, posredovanja i trgovine kriptovalutama, dobitke od igara na sreću, koji nisu ostvareni u skladu sa Zakonom o igrama na sreću.

Udruženje radnika na Internetu saopštilo je da predstavnici Vlade Srbije nisu usvojili  „naše zahteve i naše argumente da se problem reši na obostranu korist“, pa je predlog odbacilo kao neprihvatljiv.

Njihov je zahtev da se obustave postupci i ponište rešenja za prethodni period, a ova oblast konačno zakonski uredi, pa onda naplaćuje porez.

„Ne vidimo da su iskazali ni minimum razumevanja za probleme koje su sami izazvali dugogodišnjim nečinjenjem, a potom naprasnim delovanjem Poreske uprave i hajkom na ljude koji su pošteno radili i izdržavali se, dok oni nisu radili ništa“, saopštilo je to Udruženje.

„Pozivamo sve ljude da iskažu šta misle o predlogu Vlade na Fejsbuku, u medijima, na protestima, svuda… Borba se nastavlja. Mi se borimo za sebe i svoju zemlju i mi ćemo pobediti“, zaključuje se u tom saopštenju.

Na sajtu Udruženja radnika na Internetu navodi se da njih u Srbiji ima 100.000 i da je Srbija, po broju radnika na Internetu, u decembru 2018 .godine bila na desetom mestu u svetu i četvrtom mestu u Evropi.

„Prethodnih godina, Vlada Srbije i njeni predstavnici govorili su da su IT i frilensing u ekspanziji, imali smo godišnji rast izvoza digitalnih proizvoda i usluga od 25%”, podseća Udruženje radnika na Internetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com