OPCW: Ime otrovne materije dostavili smo državama

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštila je da je ime i strukturu otrovne materije napisala u tajnom izveštaju upućenom državama potpisnicama Konvencije o zabrani hemijskog oružja.

Tačka 12. otvorenog izveštaja te organizacije, koja je izvršila proveru navoda Velike Britanije o aferi Skripalj, u originalu glasi:

„The name and structure of the identified toxic chemical are contained in the full classified raport of the Secretariat, available to States Partie“.

Sudeći po ovoj tvrdnji i Velika Britanija i Rusija imaju ime i strukturu otrovnog sredstava za koje OPCW tvrdi da je upotrebljen za napad na bivšeg dvostrukog britansko-ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćer, iako se ime tog otrova delu izveštaja namenjenog javnosti ne spominje.

U otvorenom delu izveštaja se navodi da je tim Organizacije za zabranu hemijskog oružja radio nezavisno i da njegovi članovi nisu bili involvirani u britansku nacionalnu istragu slučaja niti je bilo koja država bila involvirana u rad tog tima.

Tim Organizacije za kontrolu zabrane hemijskog oružja, navodi se u izveštaju, dobio je informacije o medicinskom stanju pogodjene tri osobe – Skripalji i policajac Nikolas Bejli koji im je pritekao u pomoć – koji je uključivao informacije o njihovom “acetylcholinesterase” statusu od hospitalizovanja kao i informacije o metodi lečenja.

Tim OPCW uzeo je uzorke krvi pogodjenih osoba da bi ih uputio na analizu ovlašćenim laboratorijama, a te je osobe identifikovao na osnovu zvaničnih photo-ID dokumenata.

Tim OPCW je uzeo i uzorke iz okoline, a preuzeo je delove uzoraka koje su od pogodjenih osoba i iz okoline uzele britanske institucije , a u cilju poredjenja i provere britanskih analiza.

Analiza biomedicinskih uzoraka,koje je prikupio tim OPCW, a koju su obavile ovlašćene laboratorije, potvrdila je da su tri hospitalizivane osobe bile izložene dejstvu toksične materije.Analiza uzoraka iz okoline je potvrdila prisustvo te toksične materije u tim uzorcima.Toksična hemikalija je bila visoke čistoće, utvrdjena je gotovo potpuna odsutnosti nečistoća, navodi se u izveštaju.

Analiza biomedicinskih i uzoraka iz okoline potvrdila je nalaze Velike Britanije u pogledu identifikacije otrovne materije koja je korišćena u Solsberiju i ozbiljno povredila tri čoveka.

OPCW nije navela kako je sama utvrdila da su tri osobe tesko povredjene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com