Oxford odlučno :Hydroxychloroquine ne pomaže protiv Covid-19

Za jun najavljeni rezultati  studije  istraživača Univerziteta Oxford objavljeni su danas:Hydroxychloroquine ne leči Covid-19, saopštili su oni, a prenosi Gardijan.

Hydroxychloroquine ne deluje protiv Covid-19 i ne treba da se daje više nijednom pacijentu ni u jednoj bolnici u svetu, rekao je vodeći istraživač u ovom istraživanju uz nadu da je time stavljena tačka na ovo pitanje.

„Ako dospete u bolnicu, nemojte da uzmete hydroxychloroquine, poručio je Martin Landray zamenik glavnog istraživača Recovery trial i profesor medicine i epidemiologije na Univerzitetu Oxford.“ Ne deluje“,rekao je on.

„Prikazivan je (hydroxychloroquine) kao prekretnica, čudesni lek, preokret. Ovo je neverovatno važan rezultat jer mi širom sveta možemo da zaustavimo upotrebu leka, koji je beskoristan, rekao je Landray.

Istraživanje je trajalo 28 dana od početka marta :1542 pacijenta obolela od Covid-19 lečena su hydroxychloroquine, a njih 3132 nije dobijalo taj lek nego placebo.Posle 28 dana 25,7% pacijenata, koji su dobijali hydroxychloroquine, umrlo je, a smrtni ishod bolest je imala kod 23,5% pacijenata iz druge grupe.

Istraživači su rekli , kako prenosi Gardijan, da to što razlika nije statistički velika, nema značaja, bitno je da hydroxychloroquine ne leči.

Hydroxychloroquine (verzija chloroquine) je lek protiv malarije. Pošto lek protiv Covid-19 ne postoji, nadležna regulatorna tela u mnogim državama – na primer SAD, Rusiji- odobrila su ga u terapiji obolelih od Covid-19.

Naročito je na dobrim efektima tog leka insistirao profesor iz Marseja Didje Rau, potkrepljujuci to sa dve studije na malom broju pacijenata.

Nedavno je uticajni medicinski časopis The Lancet objavio studiju velikog broja slučajeva, koja je ne samo kategorično poricala efekte hydroxychloroquine u lečenju Covid-19 nego je dokazivala da tretman tim lekom povećava smrtnost od Covid-19.

Svetska zdravstvena organizacija je odmah obustavila testiranje efekata tog leka koje je sprovodila sa svojim partnerima  u 615 bolnica širom sveta.

The Lancet je u sredu povukao pomenutu studiju jer su njenim povodom postavljena ozbiljna naučna pitanja, a američka firma Surgisphere, koja je obezbedila podatke za studiju, odbila je da omogući nezavisnu reviziju tih  podataka.

Svetska zdravstvena organizacija je odmah objavila da nastavlja privremeno prekinuta testiranja hydroxychloroquine.

I sada su stigli rezultati studije Univerziteta Oxford za koju se tvrdi da je dosad najsveobuhvatnuja i najtemeljnija.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com