Lockdown trajao preko očekivanja, pad nemačkog BDPa 7%

Ekonomski savet nemačke vlade i Bundesbanka nezavisno su u petak korigovali naniže svoje prognoze o kretanju nemačkog BDP-a u 2020. godini.

Obe institucije su zaključile da je obustava rada nemačke privrede trajala duže nego što se očekivalo, a korona-kriza je glavne nemačke trgovinske partnere pogodila teže nego što se dosad prognoziralo.

Bundesbanka je svoju prognozu, sa kojom izlazi na svakih šest meseci, za 2020. godinu korigovala na minus 6,8%. Decembra 2019. godine prognozirala je za 2020. godinu rast od 1%, izvestio je finanzen.net.

Savet ekonomskih eksperata nemačke vlade svoju prognozu BDP-a za 2020. godinu spustio je na minus 6 do minus 7%. U martu je taj Savet prognoziralo ovogodišnji pad nemačke ekonomije za 5,4%.

Šef tog Saveta Lars Feld podržao je, kako izveštava Dow Jones, kako lockdown tako i oprezno otvaranje.

“Brz drugi talas (epidemije) sa još jednim lockdown naneo bi mnogo veću štetu. Ako nam podje za rukom da sledeći talas pomerimo u sledeću zimu, bićemo bolje pripremljeni i verovatno nam lockdown neće trebati”, rekao je Lars Feld.

Obe institucije su napomenula da u njihove prognoze nije uračunat u četvrtak dogovoreni konjukturni paket vredan 130 milijardi evra.

Prema oceni Bundesbanke, taj bi paket mogao da doprinese BDP-u s 1 procentnim poenom.

U suštini izvozna nemačka privreda, trebalo bi da smanjenu tražnju na glavnim tržištima zamenu pojačanom domaćom tražnjom.

Pa je nemački ministar finansija Olaf Šolc poručio nemačkim firmama da se očekuje da one ne prisvoje sebi efekte iznenadne odlike o smanjenju poreza na dodatu vrednost, nego da te efekte prepuste potrošačima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com