Pet specijalnih službi tvrdi: Kina je uništavala podatke o novom koronavirusu

Pet specijalnih službi, poznatih kao „Pet očiju“, tvrdi da je Kina uništavala podatke o izbijanju epidemije novog koronavirusa, preneo je australijski The Daily Telegraph.

Savez specijalnih službi SAD, Australije, Kanade, Velike Britanije i Novog Zelanda u izveštaju, koji citira australijski list, tvrdi da je kineska vlada skrivala informacije o virusu, prisiljavala lekare da o njima ćute, uništavala dokaze o prisustvu virusa u laboratorijama i odbijala da dostavi žive uzorke naučnicima, koji su radili na stvaranju vakcine.

U izveštaju se tvrdi, prenosi The Daily Telegraph, da su dokazi o prenošenju virusa sa čoveka na čoveka postojali početkom decembra 2019, a vlasti Kine su to negirale do 20. januara 2020. godine.

Optužuje se i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) da je odricala prenošenje virusa od čoveka na čoveka iako su na to još 31. decembra upozorile vlasti Tajvana, a 4. januara i stručnjaci u Hongkongu.

Posebno mesto u izveštaju dato je radu kineske naučnice Shi Zhengli, direktorke Laboratorije za istraživanje virusa u Vuhanu.

U izveštaju se tvrdi da je tim naučnika, sa njom na čelu, još 2013. godine istraživao uzorke fekalija slepih miševa u pećinama pokrajine Junan. Tom prilikom su izdvojeni uzorci virusa, koji se 96,2% poklapaju sa SARS-CoV-2, virusom izazivačem Covid-19.

Zajedno sa Univerzitetom Severne Karoline, naučna grupa oko She Zhengli je zaključila da se virusi slični SARS mogu prenositi sa slepih miševa na čoveka i da od toga nema leka. Kako danas australijski list citiraju mediji širom sveta, naučnici su tada upozorili na rizike svoga rada porukom da bi trebalo „mogućnost pripreme za buduće epidemije i ublažavanje njihovih posledica trebalo suprotstaviti opasnosti od stvaranja još opasnijih patogena“.

She Zhengli je, navodi se dalje, 2019. godine objavila naučni rad u kome upozorava na potrebu izučavanja koronavirusa slepih miševa zbog rizika da SARS-u slični virusi budi istočnik epidemije, koja će, sve je verovatnije, početi u Kini.

U izveštaju saveza pet službi se ističe da She Zhengli i dalje bez ikakvih problema radi u Laboratoriji za istraživanje virusa u Vuhanu.

To su, inače, potvrdili svojim pisanjem prethodnih dana kineski mediji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com