Pred skupštinu SZO: Zašto je virus stigao baš iz Kine?

Pojavi novih infekcija kao što je Covid-19, hongkonški grip, atipična pneumonija, španski grip baš u Kini pogoduje lokalna klima, gustina stanovništva i način života, kaže poznati ruski virusolog, akademik Viktor Zuev.

“Kao prvo, tamo je velika skučenost stanovništva. Kao drugo, topla vlažna klima na jugoistoku Azije veoma je pogodna za postojanje virusa. I na kraju, ima i treće koje je možda i najvažnije. Ja sam bio u Kini i gledao sopstvenim očima: tamo, ako kročite na pijacu, upadate u pravi zoološki vrt, ako udjete u apoteku opet ste u pravom zoološkom vrtu”, objadnio je Zuev za „Moskovski komsomolac“.

On skreće pažnju da Kinezi kao hranu i lek koriste mnogo egzotičnih životinja.

“O pacovima, zmijama, skakavcima da ne govorimo, ali medju tamošnjim stanovništvom postoji neobično i veoma popularno jelo od slepih miševa. To već zaslužuje pažnju. Jer slepi miševi, kako su pokazala istraživanja, posvuda su načičkani raznim virusima. A tek tamo, na jugu, na istoku, te zverke su bukvalno napunjene Bog zna kakvom zarazom. Izmedju ostalog i koronavirusima”, rekao je Zuev.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com