50 evra za test ili kućna samoizolacija 14 dana?

Država Srbija, koja je gotovo mesec i po dana u kućnom pritvoru držala oko milion i po svojih zdravih gradjana, donela je protokol o otvaranju svojih granica.

Kako je još jednom objavljeno na sajtu Vlade, državljani Srbije koji ulaze u zemlju mogu da biraju: da plate 6.000 dinara test na koronavirus ili da idu 14 dana u kućnu izolaciju.

Uslov za ulazak u zemlju je negativan test na koronavirus ne stariji od 72 sata ili pomenuta samoizolacija.

Može li se pretpostaviti šta će izabrati?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pred poslanicima Narodne skupštine je rekao da je za državljane Srbije, koji su se našli na Malti, Malta htela da organizuje avionski prevoz po ceni od 220 evra. Nisu hteli da plate. Njegov koalicioni partner Dragan Marković Palma je pozvao povratnike u Srbiju da ostanu ovde i budu poslodavci umesto što su tamo negde gastarbajteri.

Protokolom, koji je usvojila Vlada Srbije, test nije obavezan za decu do 12 godina.

Zašto? Nisu potencijalni nosioci zaraze koja je većini gradjana Srbije život postavila na glavu.

Strani državljani će u Srbiju moći da udju ako imaju negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu, koju izdaje komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva zdravlja, Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Potvrda se, piše na sajtu Vlade Srbije, može pribaviti u ambasadi ili konzulatu Srbije  u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

Ovaj protokol važi do 31. maja.

Strani državljani mogu, prema ovom protokolu, da udju u Srbiju uz negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i uz potvrdu, koju izdaje komisija, koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ova potvrda može se pribaviti u ambasadi ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

Iz Vlade je takodje najavljeno da bi od 1. juna ulazak u Srbiju trebao da bude slobodan za gradjane BiH, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com