Predsednik Srbije izmedju Ustava i Nemačke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je  veliki poštovalac Ustava Srbije i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Na Ustav Srbije i Nemačku pozvao se, kad je, povodom uvodjenja praktično obavezne vakcinacije u Francuskoj, izjavio da njega (?) Ustav Srbije, po kome su svi gradjani ravnopravni, sprečava da uvede obaveznu vakcinaciju protiv Covid-19 iako je veliki zagovornik vakcinacije.

„Kako da kažem jednom gradjaninu da on sme u tržni centar, jer je vakcinisan, a drugom da ne sme, jer nije?A znate da sam veliki pobornik vakcinacije. Ali kako da primenim Ustav?,“ rekao je Vučić.

On je napomenuo da su i u Nemačkoj razmišljali o obaveznoj vakcinaciji, ali – odustali.

To je naravno nemoguće, ali bi za početak bilo dobro da predsednik Srbije primeni sebe i stručnjacima za Ustav prepusti odlučivanje o ustavnim pitanjima.

A u Nemačkoj je praktično učinjeno upravo to što predsednik Srbije tvrdi da njemu (?) Ustav zabranjuje, iako su i po Ustavu Nemačke svi gradjani ravnopravni.

O tome odlučuju nemačke pokrajine, ali u dobrom delu Nemačke mogao si da sedneš u baštu restorana, odeš kod frizera ili kupovinu samo ako imaš potvrdu da si vakcinisan, ili potvrdu da si preboleo Covid-19 ili  negativan brzi test na Covid-19 . Država je gradjanima obezbedjivala jedan brzi test besplatno nedeljno, a ostale testove su mogli-morali  da kupe.

Tako su svi gradjani ostali ravnoravni u pravu da odu u restoran ili kod frizera, samo je neke to malo koštalo (više od 10 evra po testu).

Sad je dnevni broj zaraženih pao, a i prve nemačke pokrajine su krenule na godišnje odmore. U većini se za korišćenje zatvorenih delova restorana zahteva potvrda o vakcinaciji, ili potvrda da si Covid-19 preboleo, ili dokaz o negativnom brzom testu na Covid-19. Ukoliko ništa od toga ne poseduješ, ne možeš u restoran.

Na sličan način je praktično obaveznu vakcinaciju uveo francuski predsednik Emanuel Makron, ali 21.jula treba to da potvrdi francuski parlament.

U bioskope, pozorišta, kafiće, restorane, tržne centre, avion, voz, čak i medicinske ustanove moći će da udje samo onaj ko ima sanitarni pasoš, koji dokazuje ili da je posetilac vakcinisan ili da ima negativan PCR test na Covid-19, a taj test od jeseni neće više biti besplatan! Dakle, svi Francuzi ostaju ravnopravni u pravu da idu u kafanu, samo što će neke to malo da košta.

Da, onaj jedan besplatan test nedeljno je ravnopravnost u Nemačkoj činio čistijom nego u Francuskoj… ali stručnjaci za Ustav će se tamo sigurno već oglasiti.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com