Američka firma : Kineski brodovi zasrali Kinesko more!

Nadgornjavanje NATO s Rusijom u Crnom moru prošireno je nadgornjavanjem SAD s Kinom u Južnom kineskom moru.

Verovali ili ne, o tome je reč : američka firma za satelitska praćenja i analize  Simularity objavila je da je 236 kineskih ribarskih brodova od 14.maja 2016.godine do17.juna 2021.godine ispustilo u  Južno kinesko more toliku količinu kanalizacionog otpada da je to ugrozilo život u tom moru.

Ta firma, kako prenosi američki Insider, tvrdi da se štete koje su, izmedju dva datuma, zbog toga nastale na koralskim grebenima mogu videti na satelitskim snimcima iz Svemira.

Brodovi pet godina, tvrdi Simularity, stoje ukotvljeni oko  Spratly ostrva na koje pravo polažu Filipini. I tu svaki dan  izbacuju svoj kanalizacioni otpad, a pošto se ne kreću, „govna se gomilaju“, rekla je osnivač i direktor firme Simularity Liz Derr tokom online foruma, koji je organizovao think tank Stratbase ADR Institute iz Manile.

Kako prenosi američki Insider, Peter Kanig potpredsednik za prodaje firme Simularity, imejl – putem je objasnio da kanalizacioni otpad pogoduje rastu fitoplanktona u moru što može dovesti do smanjivanja količine kiseonika, a bez potrebne količine kiseonika  staništa koralnih grebena mogu izumreti.

Nedostatak kiseonika poguban je i za ribe, koje su važan izvor ishrane regiona, rekla je Liz Der.

Predstavnici Filipina su medijima, na upit, saopštili da izveštaj firme Simularity proveravaju, i ako je istinit…

Važno je istaći da se ovaj izveštaj pojavio tačno na petogodisnjicu presude, koju je po tužbi Filipina doneo Medjunarodni arbitražni sud u Hagu, a u vezi s kineskim pretenzijama u Južnom kineskom moru.

Taj Sud je, kako su svojevremeno izvestili američki mediji, u većini spornih tačaka dao za pravo Filipinima i zaključio da kinesko polaganje prava na suverenost u vodama Južnog  kineskog mora, uključujući stvaranje veštačkih ostrva, nema zakonskog osnova.

Kineski argumenti da Kina uživa istorijsko pravo na veći deo Južnog kineskog mora – odbačeni su.Jer, zaključio je Sud, istorijska prava Kine na teritoriju Južnog kineskog mora u okviru tkz. „linije devet crtica“ što je 90 odsto tog mora, prestala su da postoje kad su i Kina i Filipini potpisali Konvenciju UN o morskom pravu.

U svom tadašnjem izveštaju Njujork tajms je zaključio da odluka Suda predstavlja značajnu prekretnicu u rastu Kine kao globalne sile i njenom rivalstvu sa SAD, a da odbacivanje kineskog istorijskog prava na Južno kinesko more daje nove poluge delovanja i vladama Bruneja, Indonezije, Malezije, Tajvana i Vijetnama u njihovom sporu s Kinom oko ovog mora.

Kina je, medjutim, odbila da učestvuje u procesu pred Sudom u Hagu i uz podsećanje da odluka tog  Suda nema obavezujuću snagu, objavila je da je  „ne prihvata i ne priznaje“.

Na petogodišnjicu ove presude, Kina je dobila opomene od SAD, Kanade i Japana!

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Kinu da „pritiska i zastrašuje obalne države Jugoistočne Azije“.

On je, kako prenosi Global times, zapretio Kini da će se u slučaju „oružanog napada na filipinske oružane snage, javne brodove ili vazdušne snage u Južnom kineskom moru, aktivirati odredba o uzajamnoj  odbrani po osnovu člana IV Američko -filipinskog bilateralnog odbrambenog sporazuma iz 1951.godine“.

Kina je optužila SAD da nastoje da destabilizuju region i pozvala države, oslonjene na Južno kinesko more, da se posvete medjusobnim pregovorima i konsultacijama  o pravima na to more u okviru Code of Conduct, „koji su već dali neke rezultate“.

„Poslednjih godina region Južnog kineskog mora relativno je stabilan. Volja i sposobnost Kine i njenih suseda da urede razlike su porasli. Nema znakova da bi se nova kriza mogla izroditi u regionu. A što se tiče pete godišnjice tkz. arbitraže, regionalne države joj nisu dale veliki značaj, a najveća galama je došla iz država koje se nalaze van regiona – SAD, Kanade i Japana“, piše Global Times, kineski list na engleskom jeziku.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com