Procena Dojče banke: Od koronavirusa će umreti 30.000 ljudi

Umereni scenario Dojče banke o ekonomskim posledicama epidemije koronavirusa oslanja se na dosadašnja saznanja, prema kojima je stopa rasprostiranja koronavirusa niža od stope širenja virusa gripa, ali je stopa smrtnosti od koronavirusa znatno viša od stope smrtnosti od virusa gripa.

Glavni ekonomista Dojče banke David Folkerts-Landau je rekao da će, prema tom umerenom scenariju, ove godine od koronavirusa oboleti 3 miliona ljudi, a umreti 30.000.

On je u izjavi za Dow Jones rekao da je u sezoni gripa 2018/2019 inficirano 40 do 50 miliona ljudi, 650.000 je dospelo u bolnicu, a 17.000 je umrlo.

Dojče banka ocenjuje da je verovatnoća da se ostvari njen umereni (centralni) scenario 50%.

David Folkerts kaže da će snižavanje kamate na depozite banaka u Evropskoj centralnoj banci i Federalnim rezervama Amerike biti najverovatnija posledica uticaja koronavirusa na ekonomiju, mada Dojče banka tu meru ne smatra pravim sredstvom za borbu protiv tih posledica.

Dojče banka prognozira da će Evropska centralna banka (ECB), kamatu na sredstva koja banke kod nje parkiraju sniziti za 10 do 20 bodova (sada je -0,50), a Federalne rezerve Amerike (FED) za 50 do 75 bodova. Banke, naime, za deponovanje sredstava kod ove dve centralne banke plaćaju kaznenu kamatu.

“Ali kad se radi o prekidu sa strane dobavljača, ECB može kamatu na, depozite da spusti i na minus 1%, ništa to neće pomoći“, smatra Folkerts-Landau.

On smatra da bi bolje bilo da ECB ponudi ciljane kreditne programe za pogodjene firme.

Dojče banka smatra da će kriza oko koronavirusa ove godine Nemačku odvesti u recesiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com