Remdesivir odobren za lečenje Covid-19 „brzinom svetlosti“

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) saopštila je da je, zbog situacije s epidemijom Covid-19, „brzinom svetlosti“ odobrila ograničenu bolničku upotrebu leka remdesivir za lečenje te bolesti, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

Na predstavljanju leka u Beloj kući, šef kompanije Gilead Danijel O’Dej je rekao da će taj proizvodjač američkim organima pokloniti 1,5 miliona doza remdesivira.

Odobrenje se oslonilo na rezultate kliničkog ispitivanja u kome je učestvovalo 1.069 pacijenata u Americi, Evropi i Aziji iako je FDA priznala da zasad postoje samo „ograničene informacije“ o sigurnosti i efikasnosti leka.

Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti je saopštio da je kod grupe pacijenata, koji su dobijali remdesivir izlečenje skraćeno za 30% na 11 dana dok je kod kontrolne grupe pacijenata taj oporavak trajao 15 dana.

Rezultati koje je remdesivir postigao u snižavaju smrtnosti manje su jasni: kod grupe koja je dobijala remdesivir smrtnost je isnosila 8%, a kod kontrolne grupe 11,6%.

Ugledni medicinski časopis The Lancet objavio je rezultate kineskih ispitivanja remdesivira prema kojima se stanje pacijenata koji ga primaju značajno ne poboljšava.

Ova studija, u kojoj je učestvovalo  237 pacijenata iz 10 bolnica u Vuhanu, ima nedostatak što je prevremeno prekinuta zbog nedostatka pacijenata.

U svakom slučaju, posle objave odluke FDA, a po zatvaranju berzi, cena akcije firme Gilead porasla je za 1,68% na 81,29 dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com