Republički stab za vanredne situacije : Nijedan vagon s amonijakom nije upao u Nišavu

Pošto su na pruzi kod Pirota iz šina iskliznula četiri vagona i utvrdjeno curenje amonijaka iz jednog od njih, vd pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da su netačne informacije da je jedan vagon upao u Nišavu.

On je na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije rekao da su odmah reagovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, da su pripadnici Uprave saobraćajne policije odmah zatvorili deo auto – puta, a pripadnici vatrogasno – spasilačkih jedinica intervenisali na evakuaciji ljudi u kontaminiranom području.

Na terenu je, prema rečima Čaušića, intervenisalo 57 vatrogasaca sa 22 specijalna vozila i bespilotna letilica, kao i 25 pripadnika Policijske uprave u Pirotu.

U Pirotu je proglašeno vanredno stanje.
Čaušić je rekao da su merenja sprovedena u ponedeljak ujutro pokazala nula ppm u više mesta u Pirotu i Beloj Palanci, kao i da izvorište vode Medijana ka Nišu nije kontaminirano amonijakom.

Republički štab za vanredne situacije naložio je Institutu za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut da u saradnji s Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Zavodom za javno zdravlje u Nišu i Pirotu izvrši kontrolu kvaliteta vazduha na području Niša, Pirota i Bele Palanke, kontrolu pitke vode u ovim gradovima, kontrolu vode u vodotocima koji se nalaze u blizini i nizvodno od mesta akcidenta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com