Rezultati testiranja dve vakcine protiv Covid-19 objavljeni u časopisu The Lancet

Oksford univerzitet uz podršku farmaceutske kompanije AstraZeneka i kineska firma CanSino Biologics objavili su danas svaki svoje rezultate druge faze testiranja svojih vakcina protiv Covid-19 u relevantnom medicinskom časopisu The Lancet.

Obe grupe istraživača koristile su u razvoju svoje vakcine adenovirusne vektore (gentehnički vektori za unošenje strane DNK u jednu ćeliju ili jednoćelijski organizam) i obe izveštavaju o humoralnom imunom odgovoru na SARS-CoV-2 kao i T-ćelijskom imunom odgovoru, piše u svom komentaru The Lancet.

S0140673620316111 (1)

U oba izveštaja se navodi da su vakcinisane osobe imale lokalne i blage reakcije na vakcinu: temperaturu, umor i bol na mestu gde su primili injekciju. Ni u slučaju britanske ni u slučaju kineske vakcine nije zabeležena neka ozbiljna reakcija na vakcinu.

Kineska firma CanSino još je u maju objavila u časopisu The Lancet rezultate prve faze testiranja svoje vakcine Ad5-nCoV.

U svom komentaru The Lancet piše da je kineski istraživač Wei Chen s kolegama izvestio o rezultatima druge faze testiranja na slučajnom uzorku nereplikantne adenovirusne vektorske Covid-19 vakcine.

Vakcina je u dve različite koncentracije virusnih čestica data grupi odraslih starosti od 18 do 83 godine (Medijalna godina 39,7), koji su suprotstavljeni placebo grupi. Ukupno je u testiranju učestvovalo ukupno 508 osoba, koje nisu bile izložene Covid-19. Bio je podjednak broj muškaraca i žena. Obe grupa su regrutovane u jednom centru u Vuhanu. Monitoring je trajao 28 dana.

Blage lokalne reakcije na vakcinu registrovane su tokom 28 dana kod 294 (77%) od 382 osobe koje su primile vakcinu i kod 61(48%)od 126 onih koji su dobili placebo.Ozbiljnih reakcija na vakcinu nije bilo.

Serokonverzija (produkovanje antitela) dogodila se kod 96% učesnika u ispitivanju, a neutrališuća antitela generisana su u 85 %slučajeva. Više od 90% učesnika razvilo je T-ćelijski imuni odgovor. Osobe starije od 55 godina razvijadle su slabiji humoralni odgovor (iako viši nego kid placebo grupe), kako je uobičajeno kod ljudi sa ranijim vektorskim imunitetom, ali to nije uticalo na T-ćelijski imuni odgovor. Imunogenost se nije razlikovala u odnosu na pol.

Što se tiče vakcine koju je stvorio Univerzitet Oxford, istraživač Endrju Polard i njegove kolege objavile su rezultate 1/2 faze kliničkih ispitivanja na slučajnom uzorku     šimpanza   adenovirusne vektorske Covid-19 vakcine(ChAd5-nCoV). Ova vakcina, data u jednoj koncentraciji, suprotstavljena je četvorovalentnoj konjugiranoj vakcini protiv meningokoka.U eksperimentu je učestvovalo 1077 zdravih osoba (50% muškarci, 90,9% belci) starosti od 18 do 55 godina ( medijana godina 35,  IQR 28-44), regrutovanih u pet centara u Velikoj Britaniji. Monitoring učesnika eksperimenta trajao je 28 dana. Nije bilo ozbiljne reakcije na vakcinu, a blage lokalne reakcije kao temperatura, glavobolja ili lokalna osetljivost bile su opšte kod Covid-19 vakcine, ali podnosljive i uglavnom su rešene paracetamolom. Neutralizujuća antitela pojavila su se kod više od 90 % učesnika i taj se imuni odgovor održao i tokom 56 dana observacije. Važno je da T-ćelijski imuni odgovor bio prisutan kod svih učesnika u eksperiment, naveli su istraživači, a prenosi The Lancet.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com