Ruski akademik: Nema nikakvog novog virusa u Britaniji

Ruski akademik Vitalij Zverev je izjavio da nema nikakvog osnova da se veruje da se u Velikoj Britaniji pojavila neka nova varijanta koronavirusa, jer taj virus nije istisnuo onaj stari.

„Mi takodje ne možemo da smatramo da se karakter virusa suštinski izmenio – njegova sposobnost prenošenja, pripajanja drugim receptorima, njegova ‘infekcioznost’ ili tok obolevanja“, podvukao je Zverev.

On je za ruski list Vzgljad podvukao da sadašnja mutacija čak nije registrovana u celoj Britaniji nego samo u jednom njenom regionu, pa ni u tom regionu novi soj virusa nije potisnuo stari. Tako da sve to ne govori o principijalno novoj opasnosti nego samo o lokalnoj fluktuaciji.

Akademik Zverev je podsetio da su mediji   još proletos pisali o španskom i sibirskom soju SARS-CoV-2, koji su se razlikovali od početnog kineskog, kao o nečem sasvim novom, ali se pokazalo da to nije tačno. Osnovna svojstva virusa su očuvana.

„Istina, virus SARS-CoV-2 se menja s vremenom, ali brzina mutacija nije tako velika kao kod virusa gripa. Tri mutacije na 30.000 parova za jedan replikativni ciklus, to nije mnogo“, rekao je ruski akademik Vitalij Zverev za ruski list Vzgljad.

Britanski list Daily mail je javio da je u subotu uveče nastao pravi egzodus Londonaca, koji su požurili da napuste glavni grad Britanije pre nego što na snagu stupe nove ograničavajuće mere i uplašeni zbog vesti o pojavi novog virusa, koji se širi mnogo brže od dosadašnjeg. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com