U Rusiji počinje vakcinacija starijih od 60 godina

Masovna vakcinacija građana Rusije starijih od 60 godina mogla bi da počne naredne nedelje, izjavio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

Sada se završavaju klinička ispitivanja među građanima starijim od 60 godina. U Ministarstvu zdravlja se nadaju da će sledeće nedelje startovati vakcinacija te kategorije građana, rekao je Muraško za televiziju Rusija 1, a prenosi TASS.

U Rusiji su vakcinom Sputnjik V vakcinisane osobe starosti od 18 do 60 godina, pre svih medicinsko osoblje i prosvetni radnici, dok su u SAD, Nemačkoj i Francuskoj Pfizer-ovom vakcinom prioritetno vakcinisane starije osobe budući da je među umrlima od Covid-19 njihov udeo najviši. A sa sigurnošću naučnici ne mogu da kažu da li vakcinisane osobe, iako same zaštićene, mogu da budu prenosioci bolesti i po vakcinisanju.

Tokom odlučivanja o odobravanju vakcine kompanija BioNTech i Pfizer u Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA), tri su medicinska stručnjaka bila protiv, a jedan uzdržan zato što je predviđeno da se tom vakcinom vakcinišu i osobe starosti 17-18 godina, a da na njima vakcina nije dovoljno ispitana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com