Smanjuje li remdesivir smrtnost od Covid-19?

Američka kompanija Gilead danas je na Svetskoj konferenciji o AIDS predstavila rezultate studije, koji dokazuju da njen lek remdesivir ne samo da skraćuje vreme izlečenja nego za čak 62 odsto smanjuje smrtnost obolelih od Covid-19.

Medjutim, kako vest DPA prenosi finanzen.net, prisutni naučnici su upozorili, a kompanija Gilead je potvrdila da dve grupe učesnika u predstavljenoj studiji nisu izabrane propisanom naučnom metodom slučajnog uzorka, pa je i dalje neizvestan odgovor na pitanje :smanjuje li remdesivir smrtnost od Covid-19.

Naime, pri standardnoj terapiji 14.dana od početka terapije u grupi teško obolelih Covid – 19 pacijenata smrtnost je 12,5%.

Ukoliko se u terapiju uključi i remdesivir smrtnost tvrdi Gilead pada na 7, 6%.Kad se, tvrdi kompanija, u obzir uzmu i drugi faktori koji se tiču pacijenata, stopa smrtnosti pada za 62%.

Uve Jansens, predsednik Nemačkog interdisciplinarnog udruženja za intenzivnu i urgentnu medicinu svetovao je opreznost u tumačenju prezentovanih podataka.

On je objasnio da su u studiji uporedjene dve neuporedive grupe. Specijalna studija sa 312 pacijenata, koji su dobijali i remdesivir, i grupa slučajno izabranih 812 pacijenata koji su dobijali standardnu terapiju. Tako da se ne zna, rekao je Uve Jansens, da li dve grupe imaju iste karakteristike kad je j pitanju starost, zdravlje, prateće bolesti, faktore rizika…

Ipak, danas je akcija kompanije Gilead dobila na vrednosti 2,28%.Cena te akcije porasla je sa 65,03 dolara, koliko je vredela 10.januara na današnjih  76,39 dolara. Tržišna vrednost firme je 95,85 milijardi dolara.

Remdesivir je u skraćenom postupku dobio privremenu dozvolu za tretman najtežih Covid 19 pacijenata  prvo od  Američke agencije za hranu i lekove, a zatim i od Evropske agencije za lekove,a na osnovu studije koja dokazuje da se vreme za izlečenje skraćuje sa 15 na 11 dana kod pacijenata u čiju se terapiju uključuje remdesivir.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com