Snažan podsticaj iz Amerike: Vakcinisani, skidajte maske!

Direktorka Američkog centra za kontrolu i prevencuju bolesti (CDC) Rošel Valenski iznenadila je Ameriku novim uputstvom te uticajne institucije.

„Svako ko je kompletno vakcinisan može da učestvuje u malim i velikim aktivnostima u zatvorenom i otvorenom prostoru bez nošenja maske i držanja fizičke distance”, saopštila je Valenski pozivajući se na naučna saznanja o efikasnosti vakcine protuv COVID-19 kako u sprečavanju ozbiljnog toka bolesti tako i u sprečavanju širenja virusa.

„Ako ste kompletno vakcinisani, vi možete da počnete opet da radite stvari koje ste prestali zbog pandemije. Mi smo svi dugo čekali ovaj momenat, kad možemo da se vratimo u neke vrste normalnosti”, rekla je ona a prenosi Yahoo News.

Yahoo News ističe da je do ovako oštrog raskida CDC-a sa dosadašnjim preporukama o nošenju maski došlo u trenutku kad je CDC suočena s ogromnim kritikama da nije dovoljno brzo javnosti predočila benefite od vakcinacije.

Dok je saopštavala novu preporuku, Valenski je delovala kao da joj je laknulo, što je takodje velika promena u odnosu na zdravstvene zvaničnike smrknute od kako je epidemija počela.

Ipak, kasnije je na sajtu CDC-a novo uputstvo malo korigovano. Vakcinisanim Amerikancima se ipak objašnjava da maske treba da nose „u avionu, autobusu, vozu i drugim vidovima javnog prevoza“ kao i u „popravnim domovima i skloništima za beskućnike“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com