Cene prehrambenih sirovina rastu 11 meseci zaredom

Svetske cene sirovina za prehrambene proizvode rastu 11. mesec zaredom, saopštila je Agencija UN za hranu (FAO).

Pre svega je porasla cena šećera, zatim ulja, mesa, mlečnih proizvoda i žita.

Prosečna vrednost indeksa prehrambenih cena FAO (FFPI), u aprilu je iznosila 120,9 punktova i bila je  za 1,7% viša nego u martu odnosno za 30,8% viša nego u aprilu 2020. godine.

Tako je vrednost tog indeksa na najvišem nivou od maja 2014. godine, ali je ipak nominalno za 12 odsto ispod svog istorijskog maksimuma iz februara 2011. godine.

Zbog manjih planiranih setvenih površina u SAD od očekivanih i rezervi vezanih za stanje useva u Argentini, Brazilu i SAD i visoke tražnje, cena kukuruza je u aprilu bila za 66,7 odsto viša nego u aprilu 2020. godine. To je najviša cena kukuruza od rekordne iz sredine 2013. godine.

Svetske cene pšenice su, prema indeksu FAO, u aprilu ostale stabilne, ali na nivou za 17 odsto višem od onog u aprilu 2020. godine.

Prema indeksu FAO, cena šećera je u aprilu bila za 3,9 odsto iznad one u martu, a za skoro 60 odsto iznad one u aprilu 2020. godine.

Cena sojinog i palminog ulja je porasla dok je svetska cena suncokretovog ulja nešto pala zahvaljujući merama za normiranje tražnje.

Svetska cena mlečnih proizvoda bila je u aprilu za 1,2 odsto viša nego u martu i za 24,1 odsto viša nego u aprilu 2020. godine.

Bez obzira na sniženje unutrašnje tražnje u Evropi, u aprilu su porasle kotacije butera čemu je doprinela aktivna uvozna traznja iz Azije. Cena obranog mleka u prahu porasla je pod uticajem visoke uvozne tražnje iz Istočne Azije, što je delimično izazvano strahom od usporavanja isporuka zbog ograničene ponude na spot tržištima Evrope i Okeanije.

Cena sira je takodje porasla zbog visoke tražnje iz Azije, a manje od očekivane proizvodnje u Evropi i sezonskog smanjenja ponude iz Okeanije.

Svetska cena mesa raste sedmi mesec zaredom i u aprilu je, prema indeksu FAO, bila za 1,7 odsto viša nego u martu i za 5,7% viša nego u aprilu 2020. godine.

Porasla je u aprilu cena govedjeg i ovčijeg mesa zbog pojačane tražnje iz Istočne Azije i smanjenje ponude iz Okeanije. I pored povećanja opštih isporuka iz Evrope, porasla je cena svinjetine zbog produženih aktivnih kupovina iz Istočne Azije.

Svetske cene živine ostale su stabilne, što svedoči o izbalansiranoj situaciji na svetskom tržištu, ocenjuje FAO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com