Srbija sve vakcine uvozi: Gde je Torlakova vakcina protiv gripa

Mediji su krajem 2019. godine, na ogromnu radost forumaša, objavili da je Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ posle pauze od 15 godina, ponovo proizveo domaću vakcinu protiv gripa.

“Do sada su vakcine stizale iz Francuske i Amerike, od sledeće godine u domove zdravlja će stizati iz laboratorije u Kumodražu”, izvestio je decembra 2019. godine RTS.

Kako stvari stoje, ništa od toga. Torlak se u ugovorima države o nabavci vakcina protiv gripa, doduše, pojavljuje kao ugovorna strana, ali ne kao proizvodjač nego kao dobavljač i dalje francuskih i američkih vakcina.

Ministarstvo zdravlja je utvrdilo godišnji plan nabavke vakcine protiv gripa: za 2020. godinu je predviđena nabavka 400.000 doza.

Republički fond za zdravstveno osiguranje, odnosno Institut „Batut“, 28. maja 2020. godine i 7. jula 2020. godine potpisali su okvirne sporazume o nabavci vakcine protiv gripa prvo za starije od tri godine, a onda i za bebe od 6 do 36 meseci.

Prvi okvirni ugovor o nabavci vakcine protiv gripa za Grad Beograd, 24 okruga u Srbiji i srpske enklave na Kosovu potpisan je s firmom Farmalogist, kao dobavljačem, za 343.920 doza u vrednosti 300.758.040 dinara.

Proizvodjač vakcine je firma Abbott Biologicals B. V.

Drugi okvirni ugovor za nabavku vakcine za Zavod za javno zdravlje Beograd, Institut za javno zdravlje Kragujevac, Institut za javno zdravlje Niš i Institut za javno zdravlje Vojvodine potpisan je s Torlakom, ali kao dobavljačem vakcina u vrednosti od 1.313.400 dinara.

Proizvodjač vakcine protiv gripa za bebe od 6 do 36 meseci je francuska kompanija Sanofi.

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, prošle godine je potpisano šest okvirnih ugovora o nabavci onih vakcina, koje su propisane kao obavezne. U dva ugovora se pojavljuje naš Torlak, ali opet samo kao – dobavljač.

Za kupovinu vakcina protiv dečje paralize, vakcine protiv Haemofilus Influenze tip B, pneumokokne konjugovane vakcine, vakcine protiv meningitisa, vakcine protiv poliomijelitisa i vakcine protiv varičela potrošili smo 805.998.048,79 dinara (uračunat PDV). Najviše za pneumokoknu polisaharidnu konjugivanu vakcinu – 683.082.650 dinara.

Te smo vakcine kupili od proizvodjača Sanofi-Pasteur Francuska, Sanofi-Pasteur Francuska, GlaxoSmithKline Belgija, Sanofi-Pasteur SAD, Sanofi Aventis ZRT Madjarska, Sanofi-Pasteur Francuska, GlaxoSmithKline Biologicals Belgija.

Iz Južne Koreje (firma LG Chem Ltd) smo uvezli vakcine protiv hepatitisa B za decu i odrasle za 1.972.080 dinara.

Od američke kompanije Merck Sharp&Dohme B. V. kupili smo za 120.736.000 dinara 156.000 doza vakcine protiv malih boginja, crvene i zauški.

Od Pfizer-ove firme iz Belgije za 23.249.894,25 dinara smo nabavili 3.975 doza pneumokokne polisaharidne konjugovane vakcine adsorbovane za obaveznu imunizaciju lica u  posebnom riziku.

Za 6.704 bočica vakcine protiv respiratornog sincicijalnog virusa (Palivizumab vakcina) platili smo 447.871.337,10 dinara. Proizvodjač je kompanija ABBVIE, Italija.

I 700 bočica vakcine protiv Haemofilus Influence tip B, proizvodjač Sanofi-Pasteur, Francuska nabavili smo za 647.808,70 dinara.

Farmaceuti, koje su konsultovale Ekonomske Vesti kažu da je najbolja domaća vakcina jer znaš šta u nju stavljaš, ali bivši ministar zdravlja susedne Hrvatske Milan Kujundžić je susedima Hrvatima saopštio da je konkurencija u tom poslu bespoštedna, tako da šanse nema. Vakcine Imunološkog zavoda u Zagrebu, Milan Bandić i Andrej Plenković tvrde da se trude da ga ožive, samo mogu da sanjaju?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com