Stalna komisija za vakcine Nemačke: Prvo vakcinisati starije od 80 godina

Stalna komisija za vakcine Nemačke (Stiko) utvrdila je grupe stanovništva koje bi prioritetno trebalo da budu vakcinisane protiv Covid-19, čim vakcinu protiv te infekcije odobri za to nadležni Paul-Erlih institut.

O preporuci do četvrtka treba da se izjasne stručna udruženja, a onda će konačnu odluku doneti Ministarstvo zdravlja Nemačke.

Prema dokumentu, u koji je uvid imao Frankfurter algemajne cajtung, Stiko preporučuje da u I grupi prioriteta budu:

1. Sve osobe stare 80 i više godina jer „starost predstavlja najveći rizik od teškog toka obolevanja od Covid-19 i smrtnog ishoda“ (5,4 miliona ljudi)

2. Korisnici domova za stare i nemoćne i njihov personal (oko milion ljudi)

3. Lekari i medicinsko osoblje koji imaju visok rizik od direktanog kontakta sa Covid-inficiranim osobama, kao što su oni zaposleni u hitnoj službi i Covid-ambulantama.

4. Zaposleni u medicinskim ustanovama koji imaju kontakt sa posebno osetljivim grupama pacijenata kao što su oboleli od raka i osobe sa presađenim organima.

Ova prva grupa prioriteta, procenjuje Stalna komisija za vakcine Nemačke, broji 8,6 miliona ljudi.

U II grupu prioriteta, prema preporuci Stiko, trebalo bi da budu:

1. Osobe stare između 75 i 80 godina, kao i dementne i mentalno obolele osobe smeštene u institucije.

2. Medicinsko osoblje sa povećanim rizikom da dođe u kontakt sa sa Covid-inficiranim, kao i personal koji se brine o dementnima i mentalno obolelim.

Ova grupa broji 6,7 miliona ljudi.

U III umereno prioritetnu grupu za distribucuju vakcine spadaju osobe starosti između 70 i 75 godina, kao i osobe sa bolestima koje predstavljaju visok rizik od teškog toka obolevanja od Covid-19 i njihove kontakt osobe.

U ovu grupu umerenog prioriteta spada i medicinski personal sa srednjim rizikom da dođe u kontakt sa inficiranima.

U ovu grupu spadaju i osobe smeštene u centrima za azil i centrima za beskućnike, kao i medicinski personal u domovima zdravlja gradova i opština.

Ova, III grupa prioriteta obuhvata 5,5 miliona ljudi.

U IV grupu „povećanog prioriteta“, po preporuci Stiko-a, treba da spadaju osobe starosti između 65 i 70 godina i osobe sa bolestima, koje predstavljaju umeren rizik od teškog toka Covid-infekcije.

U ovu grupu spadaju učitelji i vaspitači, kao i medicinsko osoblje sa niskim rizikom da dođe u dodir da infekcijom.

U ovu IV grupu povećanog prioriteta spadaju, po preporuci Stiko-a, i osobe koje rade ili žive u teškim uslovima, kao što su sezonski radnici i radnici u klaničnoj industriji.

Ova, IV grupa broji 7 miliona ljudi.

U V grupu spadaju osobe starosti između 60 i 65 godina, zaposleni u trgovini na malo, vatrogasci, policajci, zaposleni u javnom prevozu i odnošenju smeća.

Ta V grupa obuhvata 9 miliona ljudi.

Svi ostali, a to je oko 45 miliona stanovnika Nemačke, trebalo bi da budu vakcinisani, posle napred navedenih prioriteta, a prema preporuci Stalne komisije za vakcine Nemačke baziranoj na dosad raspoloživim studijama o vakcini kompanija BioNTech/Pfizer.

Komisija napominje da se lista prioriteta utvrđuje samo zbog ograničene količine vakcina i u nameri da se u što je moguće većoj meri spreče zdravstvene i socijalne štete od infekcije Covid-19, a izbegne „neopravdana diskriminacija“.

FAZ navodi da je prema trenutnim anketama 54% stanovnika Nemačke, koja ima 83 miliona stanovnika, spremno da se vakciniše, dok je u aprilu taj procenat bio 79% i otad se konstantno smanjuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com